В деня на светите равноапостолни Кирил и Методий - 11

...
В деня на светите равноапостолни Кирил и Методий - 11
Коментари Харесай

Светла Дамяновска представи в Мездра най-новата си книга - „Слънчевата птица” /снимки/

В деня на светите равноапостолни Кирил и Методий - 11 май, в Археологически комплекс „ Калето “ в Мездра се състоя показване на най-новата книга на Светла Дамяновска - сборникът с тристишия „ Слънчевата птица”, оповестиха от локалната администрация.
Премиерата почетоха фенове на изящната книжовност, събратя по перо и дух, близки и другари на авторката, която е ръководител на Литературен клуб „ Христо Ботев” при НЧ „ Просвета 1925” и гл. специалист „ Културно завещание и религиозни действия “ в Община Мездра. Събитието е от програмата на 47-мите Празници на културата „ Мездра-май “.
„ Слънчевата птица “ е десетата поетична книга на Дамяновска и общо 14-ата в нейната богата литературна биография. Съдържа 220 тристишия, структурирани в 14 тематични цикъла. Художественото оформление на сборника е дело на самата поетеса, която е изявен художник и организатор на Градската художествена изложба. Книгата излиза под щемпела на врачанското Издателство „ Медиа груп - Иво Йорданов “.
По концепция на авторката премиерата протече по нетрадиционен метод: всеки един от 14 цикли беше показан пред аудиторията от духовни съратници и сътрудници на Светла, която авансово им беше сложила задача да прочетат по собствен избор пред публиката по 5 тристишия.
„ Изкуството е слънчева птица, гнездяща в тъмните глъбини на мозъка “, споделя в предисловието към книгата си Дамяновска. А изкуството е всяко деяние или творчество, в които някой е вложил душата си. Да, книгата е за изкуството - изкуството да съзираш хубостта на действителните неща, изкуството да създаваш мислени красиви неща и да ги правиш притежание на другите, изкуството да живееш пълноценно и с неспокойствие всеки ден… Слънчевата птица се храни с горчивите плодове на всекидневието, а размножавайки се, снася шоколадови яйца. Толкоз. “
Показателно за художествените достолепия на „ Слънчевата птица “ е, че тя е намерила място в годишния преглед на поетическата продукция през 2020 година, направен от Съюза на българските писатели, чийто член е и Светла Дамяновска. „ Сред тези… тристишия… бих откроил циклите „ Пролет”, „ От Лятното слънцестоене до Еньовден”, „ Магнити на хладилника”, „ Есен”, „ Зима”, „ Конете” - в тях проличава най-категорично светлата българска устременост на стиховете на Дамяновска, впечатляващата ѝ бдителност, умеенето ѝ да структурира запаметяващи се къси форми, жаждата ѝ за цветна хубост и нагледно претворяване на света “, отбелязва в обзорната си публикация „ С висок прочувствен градус и пиетет към родното “ литературният критик Георги Ангелов.
А най-лаконичната оценка за протичащото се в актуалната българска литература направи художникът Николай Кучков, който също почете премиерата на книгата: „ Литературната зараза е по-страшна от Covid пандемията… “
Като съпътстващо събитие Светла Дамяновска подреди в Археологически комплекс „ Калето “ независима галерия (живопис и графикa) „ Природно свещенодействие “ под псевдонима Селкида.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР