В деня на инцидента, който стана с пътническия влак Варна

...
В деня на инцидента, който стана с пътническия влак Варна
Коментари Харесай

Човекът, решил съдбата на влака Варна-София: Не съм герой - Обучен съм в спокойствие при кризисна ситуация

В деня на случая, който стана с пътническия трен Варна – София на 4-ти януари, началникът на РСПБЗН – Левски основен контрольор Александър Ветов е пътувал в първия вагон на влака, отивайки в Регионална дирекция Пожарна сигурност и отбрана на популацията – Плевен, с цел да съобщи годишните си доклади.

Пред публицисти, той показа детайлностите за случая, който за благополучие макар известни материални провали се размина без потърпевши, още по-малко жертви.

„ След гара Пордим видяхме да излизат пушеци и огромно количество искри от предната част на първия вагон, защото бях в него. От прозореца видях, че в действителност излизат искри и дим от самия локомотив. Машинистите стопираха влака и видях, че падат изгорели елементи от локомотива на релсите. Поисках от машинистите да затворят вратите на локомотива и да задействат гасителната апаратура.

Сред хората във влака стартира да се предава информация, че има заплаха влакът да се възпламени. Успокоих ги, че обстановката е овладяна и че няма заплаха за техния живот. Чух от хората, че във влака има деца и бебета и им споделих, че могат да се реалокират без да се тормозят във трети и четвърти вагон, с цел да бъдат на топло “.

Александър Ветов е посъветвал още машинистите да се обадят, с цел да бъде прекъснато ел. зареждането на линията, по която се е движел влакът.

„ Затварянето на вратите на локомотива и стартирането на гасителната апаратура предотвратиха самото възпламеняване на целия локомотив. Най-вероятно повода за възникването на случая е късо съединяване, което пробива изолацията “, разяснява пожарникарят.

Главен комисар Станислав Атанасов, който е шеф на районен съд ПБЗН - Плевен разяснява ролята на сътрудника си за удобното развиване на случая като добави, че основен контрольор Александър Ветов ще бъде препоръчан на управлението за награждаване.

Относно това, дали се усеща воин след случилото се, Александър Ветов, който е трето потомство пожарникар сподели:

„ Не бих споделил, че се усещам воин, тъй като аз съм си избрал да бъда пожарникар. Моят дядо е бил пожарникар и моят татко към момента е пожарникар в Регионалната дирекция в Плевен.

Образованието, което получих в Академията на Министерство на вътрешните работи ме е научило да бъда тъкмо подобен – спокоен в спешна обстановка “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР