В деня на българския лекар, 19-ти октомври, медиците от МБАЛ-

...
В деня на българския лекар, 19-ти октомври, медиците от МБАЛ-
Коментари Харесай

550 лв. заплата в МБАЛ- Благоевград - Срам! Медиците излязоха на протест Искаме достойно заплащане! И за нас има инфлация...

В деня на българския доктор, 19-ти октомври, медиците от МБАЛ- Благоевград излязоха да стачкуват с искане за по-високи заплати и решение на проблемите, свързани с кадровия недостиг в здравното заведение.
Протестът се организира на стълбите пред поликлиниката в регионалния център в 15 часа през днешния ден. Включиха се лекари, медицински сестри, акушери, рентгенови и клинични лаборанти, както и санитари.

Поводът за недоволството е обвързван с ниските трудови хонорари, които получават хората в бяло, посветили дните и нощтите сина живота и здравето ни.Според тях заплащането, което получават е унизително, за труда който поставят. Несправедливо и недооценено е трудовото им заплащане.

Беше насочен апел към политиците " Да се вземат в ръце " и да се спре текучеството на младите медици и експерти отвън рамките на страната ни. " Нека си напомнят обещанията, които са дали " и " Нека се откри различен глупак, който да работи за 550лв ", съобщи санитар в МБАЛ Благоевград.
Проблемът със заплатите е сериозен и решаването му не търпи отсрочване.

" Напрежението в болничното заведение ескалира и освен тук, а във всяко здравно заведение. Безобразно и обидно ниско е възнаграждението ни, сподели пред медиите Таня Кънева, старша здравна сестра на Инфекциозно поделение.

Тя напомни, че кадровия недостиг е огромен проблем, тъй като огромна част от медиците работят на 2-3 места, с дълги и изморителни смени, с цел да може да се обслужат уместно всички пациенти. Много огромен е процентът на работещи пенсионери. Не може да сме на последно място в стълбицата по възнаграждение. Не може страната непрекъснато да абдикира от своите задължения "., продължи Кънева

Към момента митингът беше кротичък, присъстващите бяха издигнали плакати, чиито послания " 550 лева месечен доход- Срам! " " Днес подкрепете нас, с цел да има кой да се грижи за Вас " и други, медиците насочиха към политиците и държавното управление, заявявайки безапелационни, че повече няма да мълчат и да търпят обидата от оченката към денонощния им труд.

След митинга медиците се върнаха на работните си места. Те ще стачкуват всеки ден до края на идната седмица, а в случай че не срещнат схващане ще преминат към ефикасни протестни дейности.

Бети Григорова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР