В декларация, разпространена в последния работен ден на миналата седмица

...
В декларация, разпространена в последния работен ден на миналата седмица
Коментари Харесай

"Не ни интересува политиката" – за пристанището на Доган и пропуските в една декларация

В декларация, публикувана в последния работен ден на предходната седмица Данаил Папазов, някогашен транспортен министър в държавното управление на Пламен Орешарски, заплаши със съд всеки, който от тук нататък цитира информация, съгласно която при удълбочаването на плавателните канали във Варненското езеро е драгиран и кеят на " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово ", на което той е изпълнителен шеф. Повод за декларацията на Папазов стана " на Антикорупционния фонд, в което са употребявани данни от следствия на " Дневник " (вижте го в края на текста).

Декларацията на Папазов (пълният текст вижте в прикачения файл) стартира с история за това по какъв начин през декември 2017 година синът му Станислав и щерка му Ивелина стават притежатели на " Топлоелектрическа централа Варна " през сдружението " Сигда ", в което имат дялове от по 50%. В тази история обаче има

три значими пропуща: Първо - не е посочено името на банката, осигурила на Станислав и Ивелина Папазови 48 млн. евро за договорката по придобиване на централата и пристанището й (по данни от финансовия доклад на продавача държавната чешка компания " ЧЕЗ " ). За от Първа капиталова банка.
Вторият пропуск е фактът, че през януари м.г. прокуратурата в Чехия стартира следствие на договорката, по сигнал на сенатора Лукаш Вагенкнехт. В изявление за " Свободна Европа " той изясни претекстовете си по този начин: " Нещо не е наред в тази договорка. Или продавачът, или купувачът са забъркани в корупция. Няма различен вид ".
Трето - Данаил Папазов е икономисал епизода, в който през юли 2020 година самичък заяви, че 70% от " Сигда " са били продадени против 1.5 млн. лева на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. В същото време компанията " Топлоелектрическа централа Варна " купи сдружението " Делта епсилон ", притежател на парцелите на Доган, включително и така наречен " сараи " в Бояна. Благородната цел на покупката беше там да почиват служащите от централата.

Следващата част от декларацията е озаглавена

" Какво заварихме "

В нея написа, че след покупката " Сигда " се е оказала притежател на електроцентрала, която не е работила повече от 5 години, с лишен лиценз и неспособност за потребление на въглища като гориво. Неработещо повече от 10 години е било и пристанището на " Топлоелектрическа централа Варна ", затрупано с останки от въглища и рекултивиращо се хранилище за отпадъчна пепелина. Техническото положение на всички уреди било тежко и били нужни незабавни ремонтни действия. Завареният персонален състав се състоял едвам от 20 индивида. По тази причина при започване на 2018 година " Сигда " почнала " със свои сили и средства " да поправки по едно и също време " Топлоелектрическа централа Варна " и пристанищния му терминал. Така в средата на 2018 година централата била пусната в употреба с нова горивна система на газ.

Пропуските в тази част от декларацията на Данаил Папазов са следните:
За двете години, откакто закупи " Топлоелектрическа централа Варна " компанията " Сигда " завоюва общо 53.5 млн. лева за обезпечаване на така наречен " леден запас ". Папазов е пропуснал и това, че в разгара на антиправителствените митинги през лятото на 2020 година държавното управление на Бойко Борисов разгласи, че лишава на " Топлоелектрическа централа Варна " и Топлоелектрическа централа " Бобовдол " на Христо Ковачки правото да поддържа " леден запас ". Това беше опит на Борисов да се дистанцира от Ахмед Доган.

В началото на 2021 година обаче, малко преди парламентарните избори на 4 април стана ясно, че и двете централи са траяли да получават десетки милиони от страната. Този път обаче заплащанията са за " спомагателни услуги за разполагаемост на запаси за първично контролиране на честотата, за автоматизирано вторично контролиране и за ръчно вторично контролиране на честотата ".
Как " Топлоелектрическа централа Варна " продължи да получава десетки милиони от страната -

Важна част от декларацията са

параграфите, в които става дума за пристанището на " Топлоелектрическа централа Варна "

В тях е отразено, че до придобиването му от " Сигда " кейовата стена на врата е била поделена като благосъстоятелност на идеални елементи сред електроцентралата и Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " без значение, че тя е била част от договорката по приватизацията на " Топлоелектрическа централа Варна ". За изясняване на тези връзки били заведени няколко правосъдни каузи, които били прекъснати.

Тогава Министерството на превоза, ръководено от Росен Желязков (ГЕРБ) решило да издаде уверение за експлоатационна валидност на пристанището с двама оператори - " Топлоелектрическа централа Варна " и " Пристанищна инфраструктура ". Първият ремонтирал за своя сметка кейовата стена, а вторият без да е вложил и една стотинка получавал всички корабни и кейови такси. Така от септември 2018 година до юли т.г. страната била спечелила 4 млн. лева

Липсващата част от този роман гласи следното: Държавата на процедура е предоставила на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган за безплатно прилагане до 2054 година кея и оборудванията на пристанището в Топлоелектрическа централа " Варна ", които са обществена държавна благосъстоятелност. Срокът съответствува с оптимално допустимия интервал от 35 години, за който обществена благосъстоятелност може да бъде отдавана на концесия против съответните такси. Данни за такава липсват, само че по силата на " рамково съглашение " с държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " почетният водач на Движение за права и свободи няма да заплаща за използването на кейовата стена и оборудванията в пристанището.
Как страната отстъпи на Доган пристанището на " Топлоелектрическа централа Варна " -.

Тук, в текста на декларацията идва ред на

удълбочаването на двата плавателни канала във Варненското езеро

където се намира и пристанището на " Топлоелектрическа централа Варна ". " Относно така наречен удълбочване още веднъж заявяваме, че на терминала Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово, нито един куб. см не е драгиран от ДППИ, нито от друго сдружение през последните 20 години, написа Данаил Папазов. Напомняме на всички, които от тук на татък ще цитират сходни неща, че ще си потърсим правата в съда ".

Всъщност, изказвания, че е удълбочаван кеят на " Топлоелектрическа централа Варна " няма нито в следствията на " Дневник " нито във видеото " Блатни истории от Варненското езеро - 3 " на Антикорупционния фонд. Там става дума за

следните обстоятелства: В началото на август 2020 година информация от архива на профилираната онлайн платформа Marine Traffic, оповестени в " Дневник " демонстрираха, че страната скоростно удълбочава плавателния път от морето до пристанището на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган. В тази платформа беше отразено придвижването на съветската дълбачка Glanford, наета без търг от държавното сдружение " Транспортно и строително възобновяване " за работа по план на стойност 430 млн. лева Той е за удълбочаване на плавателните канали 1 и 2, свързващи Черно море с пристанище " Варна-запад " и портовете във Варненското езеро.

Данни единствено от първите пет дни на август 2020 година, отразени в системата на Marine Traffic, посочваха, че през това време Glanford е работил само в правата от входа на каналите във Варненското езеро до пристанището на Топлоелектрическа централа " Варна ", благосъстоятелност на Доган.

На 5 ноември м.г. тогавашният длъжностен транспортен министър " Проектът за удълбаване на Варненското езеро е изпълнен 80%, сподели в изявлението Алексиев. Удълбаването на пътя до пристанището на Топлоелектрическа централа " Варна " е направено. Предстои да се драгира и до останалите 15 оператора ".
Какво сподели транспортен министър Христо Алексиев -.

Декларацията, подписана от Данаил Папазов приключва с данни за моментното положение на бизнеса на трите сдружения - " Топлоелектрическа централа Варна ", " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " и " Сигда ", които той ръководи. Новината в този случай е, че до края на годината " Топлоелектрическа централа Варна " счита да построи 100 мегаватов фотоволтаичен парк на мястото на рекултивирано хранилище за промишлени боклуци. Той трябвало да бъде въведен в употреба през 2023 година

Краят на декларацията е поетичен

" Както беше споделил поетът " Романтиката е в димящите комини ", написа някогашният енергиен министър Данаил Папазов, в този момент времената са други, за нас провокациите са огромни, бизнесът, с който сме се захванали е доста сложен и обича спокойствието и тишината ".

Сред последните редове преди подписа на Папазов са и следните: " Напомняме, че в трите предприятия не работят политици, а експерти всеки в своята сфера. Не сме политически лица и не ни интересува политиката ".

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР