В държавната и общинската администрация работят поне с 30% повече

...
В държавната и общинската администрация работят поне с 30% повече
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Администрацията е поне с 30% по-голяма от необходимото

В държавната и общинската администрация работят най-малко с 30% повече хора, в сравнение с са нужни. Те не основават по-добри услуги, а проблеми на бизнеса и на хората, оказват опозиция при въвеждането на нови технологии и по този начин пазят местата си. Това разяснява пред Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Именно това, по думите й, е и повода досегашните опити за механични съкращения в административните структури да не доведат до триумф. " Да забележим какво съставлява нашата администрация, може ли да се усъвършенства с нови технологии и тогава в границите на същия фонд да се усилят заплатите ", разяснява тя настояването на КНСБ в бюджета за следващата година да се плануват в допълнение 920 млн. лева за нарастване на заплатите във финансираните от страната действия.

" Има резистентен растеж на стопанската система и в случай че в идващите години той се резервира, българите ще си признаят, колкото и песимистични да са, че има прогрес и в приходите, и в потреблението, и в метода на живот, " разяснява Стоянова.

Тя разкритикува и парламентарната съпротива, която сходно на синдикатите предлага законопроекти, свързани с увеличението на разноските, а не поддържа държавните ограничения за увеличение на приходите. Тя даде за образец гласуването срещу ограничаването за заплащане в брой на суми до 5000 лева през вчерашния ден на съвещанието на бюджетната комисия. Финансовото министерство беше предложило ограничаването да е десетократно - от сегашните 10 хиляди лева на 1000 лева Парламентарната група на ГЕРБ предложи двукратно понижение на 5000 лева И то обаче не е получило поддръжка в комисията.

" Вчера в бюджетната комисия не се състоя спор. Нямаше нито един образец, който да покаже, че даже един дребен бизнес би се затруднил и би лимитирал своите разноски. в случай че вместо 10 хиляди лева ще заплаща 5 хиляди лева в брой. Не можем да предлагаме закони за увеличение на разноски, каквито има доста, и да не желаем да въведем ограничения за ограничение на сивата стопанска система ", сподели Стоянова и изрази вяра, че диалогът ще продължи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР