В държавите от еврозоната има по-ниска инфлация. Затова би следвало

...
В държавите от еврозоната има по-ниска инфлация. Затова би следвало
Коментари Харесай

Никола Янков: Няма да намерите нито един предприемач, който да е против влизане в еврозоната

В страните от еврозоната има по-ниска инфлация. Затова би следвало да се обърне съществено внимание на тази цел и тя да стане стратегическа за страната. Това изясни пред БНР Никола Янков, който е икономист и някогашен заместник-министър на стопанската система.

" Липсва обаче политическа воля. Атанас Пеканов е за присъединението към еврозоната, само че останалите министри и министър председателят, даже президентът мълчат многозначително по тази тематика. Не сме чули да има стройна стратегия или проект, който страната да е поставила на масата и да се извършва. Парламентът беше разхлабен без да одобри нито един от значимите закони, свързани с присъединението към еврозоната. Социологията стартира да владее политиците в България. Нека да попитаме бизнесмените, няма да намерите нито един от тях, който да се изкаже срещу присъединението ".

Работниците също ще завоюват от влизането на страната ни в еврозоната, счита Янков
" Ще имат по-стабилни приходи и по-голям стопански напредък ".
Цените на храните ще са съществена тематика в Министерски съвет през днешния ден. Служебният министър председател Гълъб Донев е свикал работна среща по тематиката с министри и шефове на организации. Целта е да бъде показан разбор на образуването на цените. " Със сигурност има далавера ", съобщи икономическият министър Никола Стоянов.
Никола Янков обаче мисли, че думата " далавера " няма място в пазарната стопанска система.
" Това е тип противозаконна активност по време на комунизма. Цените се движат от търсенето и предлагането. Държавата не може да повлияе непосредствено на тези процеси. Може да има картел или монопол-незаконна процедура, която се глоби. Тя се управлява от Комисията за защита на конкуренцията. Там би трябвало да се насочат напъните на държавното управление. Предполага се, че в Комисия за защита на конкуренцията има хора, които знаят какво вършат. Тя се води за самостоятелна. Има и квота, назначена от Народното събрание. Хората в нея би трябвало да стартират да си правят работата, да бъдат самодейни ".

Другият проблем, обвързван с инфлацията, е така наречен предложение или ограничаване в предлагането, уточни икономистът.
" Когато има дефицит на артикули по отношение на размера на търсене, тогава се покачват цените. Държавата би трябвало да подтиква производителите да оферират повече като размери ".
Това обаче не се случи посредством предоставените на компаниите дотации, уточни Янков.

" Във компаниите бяха налети пари, които отидоха напразно. Субсидиите бяха давани единствено, с цел да се печелят политически точки за изборите. Парите, които страната изсипа като дотации за тока, усилиха облагите на огромна част от търговците, както и парите, които се изсипаха за дотации на бензина и дизела. Субсидията отиваше в търговеца. Трябва да се подтиква потреблението ".

Силно нарасналите цени на яйцата той също изясни с по-слабото предложение на пазара.
" Ако не се появява конкуренция за предложение на яйца, макар високите цени, това означа, че  маржовете на производителите не са задоволително високи. Има и по-високи разноски за произвеждане. Това не може да се тушира от страната. Има базова инфлация. Трансформира се в по-висока цена за потребителите. Ако ударим в цената, ще откажем част от производителите да вземат участие на пазара. Те ще затворят своите производства и ще стане по-зле. Няма да има яйца - нито евтини, нито скъпи ".
Основната причина за общественото неравноправие в днешно време е паричната политика на централните банки, които изсипаха големи количества пари на пазара, уточни икономистът.
" Те подвигнаха цените на активите. Това докара до по-голямо замогване на богатите хора. При тези с по-ниски приходи се стигна до противоположния резултат. Инфлацията е данъкът на бедните. Разтвори се ножицата на общественото неравноправие. Начинът да се понижат цените е да се понижат приходите, а не да се усилват. Ако приходите се подвигат изпреварващо, по този начин се храни инфлацията ".
Решението за повдигането на минималната работна заплата е популистко, счита Янков.
" То е в несъгласие със заложените цели да се бори инфлацията. Това ще я усили, а след това отново ще обеднеем. Глупаво решение. В предизборна обстановка обаче нито един политик не би се нагърбил със задачата да изясни на необятните национални маси по какъв начин работи инфлацията ".
В България има дефицит на работна ръка, изясни той. А това значи, че има напредък на приходите, изпреварващ инфлацията.
" Има действително замогване на хората. Имаме ограничение на производството, тъй като няма задоволително служащи. "

X
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР