В Държавен вестник в петък бяха обнародвани , което означава,

...
В Държавен вестник в петък бяха обнародвани , което означава,
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

В Държавен вестник в петък бяха обнародвани, което значи, че новите по-високи размери, признати от Висшия адвокатски съвет, ще са в действие от вторник. Промените съдържат и някои нови правила като да вземем за пример, че при частични искове възнаграждението за първия предявен непълен иск се дефинира върху цялостния размер на вземането, без значение за каква част от него е предявен искът, адвокатският хонорар не включва сумите за пътни разноски и престой, когато услугата се реализира в друго обитаемо място и така нататък

с които са спрени процедури за осъществяване на оценки за съгласуемост във връзка със градежа на автомагистрала " Струма " . Определенията по административни каузи и от 2022 година могат да се апелират пред петчленни сформира.

- любопитна тематика за повече от 30 нови ограничавания, въведени в другите щати, която подухва паралел с продължителната предизборна конюнктура у нас.
//ТОП 3Иван Гешев изиска ново законодателство, Българска социалистическа партия - нов основен прокурор
След като предходната седмица основният прокурор Иван Гешев се срещна поредно с депутати на " Български напредък ", ГЕРБ и Движение за права и свободи, които му заявиха цялостна поддръжка, във вторник той и екипът му (видео). За разлика от другите парламентарни групи, с които Гешев се срещна, Българска социалистическа партия не му разреши да оправдава неефективността на прокуратурата с неприятно законодателство и стар Наказателен кодекс, нито да трансферира виновността на депутатите. От Българска социалистическа партия подсетиха, че в границите на предходните три краткотрайни Народното събрание Гешев неведнъж е викан за чуване, само че тогава не е показал предпочитание за разговор. Поставени му бяха въпроси за неефективността на прокуратурата по съответни каузи и политики, които Гешев отхвърли с познати пояснения, че не дава отговор за съответни проблеми, тъй като има наблюдаващи прокурори.
Реклама До 6 месеца ще ръководят краткотрайните шефове на държавни компании
Най-много 6 месеца ще могат да ръководят краткотрайните шефове на държавни компании, които са били назначени без конкурс. Това плануват, препоръчани от служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Проектът, оповестен за публично разискване, ясно разказва и нарушаванията, поради които членове на бордовете ще могат да бъдат освобождавани предварително - нещо, което липсва в сегашната уредба. Промените са изключително значими поради наложилата се процедура шефове да се уволняват с официални претекстове от отрасловите министри, а сякаш краткотрайно назначените на тяхно място да остават безкрайно дълго на поста, без да се провежда конкурс.
Адвокатурата в мнение до Върховен административен съд: Съдебните актове по каузи, по които е приложена класифицирана информация, подлежат на издание
Съдебните актове по каузи, по които е приложена класифицирана информация, подлежат на издание в оптимален размер, противното е в прорез със закона. Евентуално ограничение на достъпа до елементи от претекстовете на тези актове е възможно единствено по изключение, съобразено с правилата за пропорция и належаща социална нужда на ограничаването, преценени за всеки съответен случай. Това се споделя в по. на Върховния административен съд, формирано във връзка нормалната процедура на административните съдилища да не разгласяват под никаква форма правосъдни актове по каузи, по които са приложени доказателства, представляващи класифицирана информация, без значение дали и в каква степен тези доказателства се разискват в правосъдния акт. Повече по тематиката в.
//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК
> > Русия беше изгонена от Съвета на Европа и от Съда по правата на индивида в Страсбург, само че делата против нея ще не престават, в това число и по тъжби, които занапред ще постъпват за нарушавания, осъществени от съветската страна до 16 септември 2022 година Дори Русия да откаже да изплаща компенсациите, присъдени от Европейски съд по правата на човека, те биха могли да се търсят от имуществото на съветската страна в чужбина. Какви са параметрите са търсене на отговорност от отговорните за експанзията в Украйна през Международния углавен съд и посредством основаване на профилиран интернационален съд - разяснява българският арбитър в Страсбург Йонко Грозев.

> > Европейска комисия инициира голямо по размер законодателство за шерване на индустриални данни, генерирани от свързани устройства. Проектът провокира опасения у фирмите поради отговорностите за шерване на сензитивна информация, която може да се класифицира като комерсиална загадка. Окончателното приемане на новия правилник се чака до пролетта, а времето за реакция с искане за промени е напълно малко.
Реклама
> > Информацията, че шефът на Върховния административен съд си е купил къща с басейн в СПА курорт за 10 000 лв., съживи остарели подозрения за имотни покупко-продажби, които преди време не бяха опровергани безапелационно в процедурата по избора му. Основната причина е нездравата социална среда и многото образци, че хората на властови позиции в България имат афинитет към " евтини " парцели. Проблемът ще стои отворен до момента в който Висш съдебен съвет, Инспекторатът към него, КПКОНПИ и Национална агенция за приходите не подхващат инспекции. Засега от Инспектората дават отговор, че нямат съображение за инспекция.

> > Служебното държавно управление страда от недостиг на демократична легитимност, основава институционални предпоставки за нарушение на правилото за разделяне на управляващите и е безотговорно. В голямата част от страните държавното управление, изгубило парламентарната поддръжка, се трансформира в " държавно управление в оставка " до избиране на ново. Служебно държавно управление, назначавано от президента, сега съществува единствено в Гърция и Хърватия, само че там има условия към президента за състава му.

> > В България бистрота на жителите и юридическите лица за страната имаше, когато действаше Държавна сигурност и жителите имаха досиета. Сега някои се пробват да заменят " класовия зложелател " при комунизма с " задграничен сътрудник ". Фактът, че сходни лица са попаднали в Народното събрание, е мотив за огромно публично безпокойствие, разяснява адв. Александър Кашъмов .
//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ
. Статистиката на закононарушенията против личността и собствеността през последните години демонстрира доста понижение - броят на записаните закононарушения е близо два пъти по-нисък сред 2010 и 2021 година (от 17 на 1000 души от популацията до 9,8 на 1000). Броят на закононарушенията, регистриран в първата година на коронавирус рецесията, се резервира на доста близко равнище и през 2021 година, демонстрира проучване ИПИ > > Институт за пазарна икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР