В Държавен вестник е обнародвано и постановление, с което на

...
В Държавен вестник е обнародвано и постановление, с което на
Коментари Харесай

Ще връщат пари на ученици и пенсионери за закупени вече карти за транспорт

В " Държавен вестник " е обнародвано и разпореждане, с което на общините се отпускат 27 милиона лв. в допълнение към дотацията

Превозвачите ще анулират настоящите абонаментни карти на възпитаници и пенсионери, в случай че са със период на годност повече от един месец, и ще им върнат разликата сред остарялата и новата, по-ниска цена, която ще влезе в действие от 1 февруари.

Това излиза наяве от обнародваното в " Държавен вестник " разпореждане на Министерски съвет за новата скица за подкрепяне на транспортните разноски за учащите се и пенсионерите, написа вестник.

От 1 февруари до 31 декември 2023 година пътуването на деца до 10 година в публичния превоз ще бъде гратис. За възпитаници, студенти и докторанти понижението на абонаментите карти за превоз ще бъде със 70%, а за пенсионерите - с 40%. В момента тези категории пасажери употребяват 20% понижение, като по решение на някои общини отстъпката може да е по-голяма.

За децата до 10-годишна възраст ще се издава карта за гратис пътешестване по вътрешноградския превоз и билет с нулева стойност по междуселищния, се показва в постановлението. Билетът с нулева стойност ще се издава против даване на акт за раждане на детето.

За учениците и пенсионерите пониженията ще бъдат отразени в абонаментните карти за главните градски линии и в картите за пътувания по междуселищните.

Всеки месец превозвачите ще подават до кметовете на общините списък на цената на абонаментните карти на трите групи подпомагани лица и информация за изминатия пробег, и надлежно ще получават отплата за тези понижения. Бюджетът на схемата е 73 млн. лева

Вицепремиерът и министър на превоза Христо Алексиев към този момент е разискал с представителите на Националното съдружие на общините използването на мярката за в допълнение компенсиране на пониженията за автобусния превоз за учащи и пенсионери, тъй че мярката да бъде приложена бързо и дейно на всички места в страната, оповестиха от министерството на превоза.

„ Убеден съм, че никоя българска община няма да си разреши да злоупотреби с тези помощи, за което прецизно ще следим. Очаквам тези средства да отидат по предопределение и хората да усетят резултата от тази мярка “, съобщи вицепремиерът Христо Алексиев. По негово предписание е обособен административен запас за оказване на професионална и правна помощ на общините по използване на разпределението на средствата.

В " Държавен вестник " е обнародвано и разпореждане, с което на общините се отпускат 27 милиона лв. в допълнение към дотацията от 20 млн. лева за транспорти до отдалечените обитаеми места. Публикувана е таблица, в която е посочено коя община какъв брой средства получава. Те би трябвало да разпредели до края на годината към превозвачите, с които общините са сключили договорите за обслужване на линиите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР