В четвъртък представители на земеделския бранш съобщиха, че от понеделник

...
В четвъртък представители на земеделския бранш съобщиха, че от понеделник
Коментари Харесай

Падение. Защо и как ще протестират зърнопроизводителите

В четвъртък представители на земеделския отрасъл оповестиха, че от понеделник стартират митинги в цялата страна против прекъсването на възбраната за импорт на украинско зърно.

Решението за преустановяване на ограничаването за зърно и други артикули с генезис от Украйна от депутати от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Временната възбрана беше въведена през април от България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия и беше удължена един път.

На брифинг пред медиите Илия Проданов , ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, назова решението за анулация на възбраната " проваляне " и сподели, че то е обединило " целия бранш ". Преработвателите обаче не са съгласни и се опълчват на възбраната.
Какво желаят протестиращите
Основните претенции на зърнопроизводителите са удължение на възбраната и след 15 септември, погашение на обезщетенията до 30 септември, както и отпадане на тавана на помощта.

В четвъртък Министерството на финансите (МФ) заяви, че ще отпусне в допълнение 63 млн. лева за подкрепяне на земеделските производители след анулацията на възбраната.

Освен удължение на възбраната за слънчоглед, пшеница, царевица и рапица, те желаят включване и на други артикули от Украйна към нея - нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули. Производителите упорстват и за завишаване на контрола на вноса от страни отвън Европейския съюз (ЕС).

Това не са първите митинги на зърнопроизводители в страната против украинското зърно. По-рано през годината имаше сходни митинги в цялата страна, към които се причисли тогавашният длъжностен министър на земеделието Явор Гечев .

Според представителите на сектора вносът на зърно от Украйна, една от най-големите експортьорки в света, подбива цените на локалния пазар и в резултат на това българското зърно залежава по складовете.

Икономисти, с които беседва Свободна Европа през април, споделиха, че българските цени не се въздействат толкоз от вноса, защото зависят от интернационалната борса.

Също по този начин показаха мнение, че някои производители съзнателно са задържали огромна част от производството си, откакто през 2022 година цените бяха мощно увеличени в резултат на пандемията от ковид и началото на войната в Украйна. Причината съгласно специалистите е, че доста производители са очаквали, че цените ще се качат още повече през 2023 година Това обаче не се случи.
Преработватели, търговци и държавно управление не са съгласни
За разлика от производителите, преработвателите оповестяват, че възбраната на вноса от Украйна се отразява зле на техния бизнес. За тях слънчогледът - суровината, която се внасяше в най-големи количества от Украйна, значи по-голямо произвеждане на подготвени артикули, измежду които и олио, които по-късно се изнасят от България и носят положителни облаги.
 Обяснено. Какъв е казусът със зърното от Украйна  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

дава образец с такова дружество във Варна, на което се постанова да пусне 140-те си чиновници в насилствен отпуск през август за три седмици в резултат на възбраната.

Правителството също по този начин заяви тази седмица, че страната е изгубила 146 млн. лева от възбраната върху вноса на украинското зърно. Една от аргументите е, че българските търговци, които го препродават на други страни, заплащат налозите си за тези покупко-продажби в страната.

" От началото на 2023 година до момента пропуснатите изгоди за бюджета от импорт и експорт са за 146 млн. лв.. Тези средства биха могли да се употребяват за обучение, опазване на здравето и просвета или за подкрепяне на земеделския бранш ", сподели министър председателят Николай Денков в сряда.
Как ще стачкуват производителите
В митинга на зрънопроизводителите против решението на държавното управление да позволи още веднъж вноса от Украйна ще се включат 26 организации от сектора. По време на среща в Арбанаси в четвъртък те оповестиха, че митингът е неопределен и кротичък до прегласуване на решението на Народното събрание.

В понеделник той ще блокират със земеделска техника общински пътища, гранични пунктове и автомагистрали, а във вторник ще се концентрира в София.

Украйна е един от най-големите експортьори на жито и слънчоглед в света. Блокирането на износа ѝ в резултат на началото на войната през февруари 2022 година провокира продоволствена рецесия и нараснали цени.

През май същата година Европейски Съюз отстрани митата и квотите за импорт на зърно от Украйна, с цел да подкрепи страната и да улесни достъпа ѝ до пазари отвън Европейски Съюз.
 Каква е връзката сред евтиното зърно от Украйна и цената на хляба и олиото в магазина  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР