В четвъртък Министерски съвет ще предприеме мерки за решаване на

...
В четвъртък Министерски съвет ще предприеме мерки за решаване на
Коментари Харесай

Правителството решава за вода за Перник от „Бели Искър”

В четвъртък Министерски съвет ще предприеме ограничения за решение на водната рецесия в Перник, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На съвещанието на кабинета, което по традиция се организира в четвъртък, само че заради присъединяване на премиера в Световния стопански конгрес в Давос бе отсрочено с ден, ще участва столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя ще желае гаранция за водоподаването на София, в случай че бъде взето решение да се доставя вода от язовир „ Бели Искър ” за Перник.

„ Гаранцията е опцията Столичната община да изиска прекъсването на водоподаването за Перник, в случай че се появи какъвто и да е риск за софиянци ”, съобщи Фандъкова при започване на седмицата.

Според Държавната организация по метрологичен и механически контрол (ДАМТН), която е направила инспекция на язовир „ Бели Искър “ още на 2 януари, водното равнище на оборудването се поддържа според предписанията на кота под 1876 метра. Проверката е установила, че короната на язовира е без забележими нарушавания, само че от институцията прецизират, че се съблюдават условията, заложени след разбор от 2016 година. Тогава положението на язовирната стена и оборудванията към нея е несъмнено като “работоспособно – отчасти неизправно ”.

От Министерството на енергетиката пък споделиха, че все още няма никаква заплаха от позиция на енергийното произвеждане, обвързвана с работата на ПАВЕЦ “Чаира ” след отклонение на воден размер към Перник. По данни на ЕСО сега производството на електрическа енергия от ПАВЕЦ “Чаира ” е устойчиво, мощностите се употребяват навременно за контролиране на системата, което оказва помощ за икономисване на водни запаси.

БГНЕС напомня, че в събота държавното управление предложи решение на водната рецесия в Перник посредством подаване на вода от бент. „ Белмекен ” до Перник, като за задачата се употребява водопреносната мрежа на София. За задачата ще бъде издигнат нов тръбопровод и помпена станция за 25 млн. лева Според предлагането на държавното управление вода от “Белмекен ” ще се пренасочва към язовир “Бели Искър ” над Самоков. Оттам по в този момент съществуващия тръбопровод водата ще се влива във водопреносната мрежа на София, и посредством байпасен тръбопровод, който занапред ще се строи от Мало Бучино към пернишкия кв. “Изток ”, водата ще доближава перничани. Водопроводът ще бъде издигнат за 35-45 дни, а страната ще заплати на Столичната община за прекосяването на водите през нейните водопроводи. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР