В четвъртък Европейската централна банка ще започне да повишава лихвените

...
В четвъртък Европейската централна банка ще започне да повишава лихвените
Коментари Харесай

Печеливши и губещи от повишаването на лихвените проценти от страна на ЕЦБ

В четвъртък Европейската централна банка ще стартира да покачва лихвените проценти, с цел да укроти инфлацията.

Търговските банки заемат пари от ЕЦБ, които те на собствен ред дават на семействата и предприятията. В продължение на години кредитополучателите имаха опция да се възползват от свръх ниските лихвени проценти, предопределени да подтикват икономическия напредък.

Когато ЕЦБ стартира да покачва лихвените проценти, банките ще трансферират тези по-високи разноски по заемите върху клиентите си. Всичко - от покупката на жилище до рефинансирането на дълг или приемането на фирмен заем - ще стане по-скъпо.

Кредиторите също по този начин ще стартират да преглеждат по-внимателно заявките за заеми, с цел да се уверят, че не поемат прекомерно огромни опасности.

Въздействието към този момент се усеща на пазара на недвижими парцели, където лихвените проценти по ипотечните заеми се покачват през последните месеци.

Но вероятностите пред бъдещите притежатели на жилища не са толкоз неприятни, споделя Андреас Липков, анализатор в Comdirect.

" Разходите за финансиране на недвижими парцели зависят единствено частично от главните лихвени проценти на ЕЦБ и се дефинират също по този начин от търсенето и предлагането или от кредитоспособността на кредитополучателя ", споделя той пред Агенция Франс Прес.

Ерата на исторически ниските лихвени проценти на ЕЦБ означаваше, че спестителите не виждаха съвсем никаква изгода от трупането на пари в брой.
Кристин Лагард, президент на ЕЦБ
ЕЦБ даже наложи на банките такса от 0,5% за запазване на непотребните пари в централната банка, с цел да подтиква кредитирането.

Много от банките на дребно прехвърляха тези разноски върху богатите притежатели на сметки, чиито депозити надхвърляха избрана сума. Тези клиенти могат да чакат тази такса да отпадне, когато ЕЦБ се откаже от негативната си рента по банковите депозити.

Тъй като банките приветстват завръщането на по-високите маржове на облага с помощта на по-големите доходи от кредитиране, лихвените проценти по спестовните артикули също би трябвало да се покачат.

Но високата инфлация значи, че спестяванията към момента ще се оскъпяват в действително изражение за известно време, предизвестява Елмар Фолкер, анализатор в LBBW банка.

" Повишаването на главните лихвени проценти (и на лихвите по спестяванията) няма да бъде задоволително огромно, с цел да компенсира сегашните високи равнища на инфлация ", споделя той.

Правителствата от еврозоната също ще би трябвало да се отърват от десетилетието на лесни пари, защото държавният дълг става все по-скъп, а последствията за някои от най-задлъжнелите членове на валутния клуб към този момент провокират безпокойствие.

ЕЦБ даде обещание да предложи спешен инструмент, който да предотврати безпричинно " накъсване " на пазарите на облигации или внезапно разминаване в разноските по заеми сред страните от еврозоната.

Всички погледи са ориентирани към затъналата в задължения Италия, чиято рентабилност по облигациите към този момент се повиши по отношение на бенчмарковите немски облигации.

Разрастващата се политическа рецесия, откакто министър-председателят Марио Драги предложи оставката си предходната седмица, в допълнение стресна пазарите.

Затягането на ограниченията от страна на ЕЦБ, което се смята за належащо за усмиряване на инфлацията, идва в внимателен миг за държавните управления, които понижават опциите си за взимане на заеми тъкмо в миг, когато харчат големи суми, с цел да оказват помощ на жителите да се оправят с възходящите цени на силата.

Но защото ЕЦБ се причислява към други огромни централни банки в усилването на битката с инфлацията и с възходящите опасения от криза, международните пазари се срутват.

От края на 2021 година до момента Nasdaq в Ню Йорк е понижен с 30 %, защото софтуерните компании, които изпитват апетит за пари, все по-трудно притеглят ново финансиране.

Криптовалутите също изпаднаха в недружелюбност, защото вложителите стават все по-нежелаещи да рискуват, като единствено през юни биткойнът загуби повече от 40% от цената си.

Но защото ЕЦБ телеграфира за повишението на лихвения % с четвърт пункт много по-рано, финансовите играчи " имаха дълго време да се приготвят, което би трябвало да предотврати огромни разтърсвания " на фондовите пазари, споделя Фолкер. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Франкфурт / Германия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР