В четвъртък авторитетното издание The Athletic посочи като най-вероятен нов

...
В четвъртък авторитетното издание The Athletic посочи като най-вероятен нов
Коментари Харесай

Професорът от Бакнанг, избран да спаси честта на Манчестър Юнайтед

В четвъртък авторитетното издание The Athletic уточни като най-вероятен нов треньор на Изборът на немския ментор учуди много огромна част от футболната общност, а за мнозина името му остава същинска мистерия. В този материал ще се спрем по-подробно върху кариерата на Рангник и какво да чакаме от него.
Като футболист роденият в Бакнанг Ралф има относително скромна кариера - играе за дублиращия отбор на Щутгарт, британския нискодивизионен Саутуик като студент, както и за Хайлброн, Улм 1846, Виктория Бакнант и Липолдсвайдер. Нищо изключително на пръв взор. Важно е да уточним обаче, че още на 25-годишна възраст стартира треньорската си кариера като играещ управител на Виктория и Липолдсвайдер.
През 1984 година, когато играе в другарски мач с Динамо Киев, Ралф се впечатлява от работата на Валерий Лобановски отпред на руския гранд. Силов футбол, методика, разрастваща физическата мощност и устойчивост на играчите, оптималната активност и пресиране на противника. Професора, както бива наименуван поради налудничавите си на пръв взор хрумвания, е един от първите, които декларират, че ролята на либерото е остаряла и разпространява зоналната отбрана. С възгледите си, че при загубата на притежанието на топката, тя би трябвало да бъде върната оптимално бързо, той постанова Гегенпресата като съществена своя тактичност. Заклет зложелател на пасовете обратно и встрани, Рангник даже вкарва предписание за 10 секунди за образуване на контраофанзива.
Кариерата му продължава в скромния отбор на Корб преди през 1990 година да поеме отбора на Щутгарт до 19-годишна възраст. Резултатите са налице, като през 1991 година е извоювана Бундеслигата в тази юношеска група. Той остава отпред на отбора 4 сезона, преди през 1995 година да поеме Ройтлинген в Регионаллигата. Тимът не съумява да завоюва промоция, като приключва на шеста позиция. Въпреки това Ралф оставя положителни усещания и му е приближен треньорски пост в някогашния му отбор Улм. Успява да класира Улм за Втора Бундеслига, а ядрото, построено от него самия, се класира и за Бундеслига сезон откакто Ралф напуща.

Първият му опит в Бундеслигата е с родния Щутгарт. Извежда отбора до победа в Купа Интертото и до 1/8-финал в Купата на УЕФА през 2000/01. В шампионата обаче нещата за Красимир Балъков и компания не вървят добре, като през първия цялостен сезон на Рангник (1999/00) тимът приключва едвам осми. Добрите представяния в Европа през 2000/01 са смесени с разочароващи такива в Бундеслигата и той е уволнен през февруари.
В идващите години Рангник си заработва репутацията на треньор, който извежда тимовете от долните дивизии до немския футболен хайлайф. Печели промоция с Хановер 96 откакто отборът 13 години отсъства от Първа Бундеслига. Следва сполучлив сезон в Шалке с класиране за финала на Купата на Германия и второ място в шампионата. Ралф обаче се проваля в това да класира отбора за групите на Шампионска лига, а след слаби резултати е уволнен на полусезона.
Мястото, където експертът се потвърждава обаче е Хофенхайм. Когато поема отбора през 2006 година, Хофе се намира в Регионалига Юг. За два сезона под негово управление отборът се качва в Бундеслигата и става неизменима част от елита. В отбора се развиват футболисти като Демба Ба, Ведад Ибишевич, Луиз Густаво. Тимът не цепи басма никому и изцяло справедливо звездните му футболисти не престават кариерите си сполучливо в по-големи тимове.

Така през март 2011 година Ралф е привикан още веднъж да подвига Шалке 04, откакто Феликс Магат напуща заради непопулярността си измежду почитателите. В отбор, разполагащ с играчи като Мануел Нойер, Раул, Клаас Ян Хунтелаар, Юлиан Дракслер, Рангник съумява да приложи концепциите си и да изведе " миньорите " до полуфинал в Шампионска лига. Периодът му обаче е къс, защото Рангник се усеща прегрял и си взима отмора от треньорската специалност.
Така през 2012 година той взима управителен пост в Ред Бул и е координатор, отговарящ за отборите, притежавани от компанията - Република България Лайпциг, Ред Бул Залцбург и Ню Йорк Ред Булс. На два пъти обаче Професора се намесва и като треньор на Република България Лайпциг в решаващи за клуба моменти - през 2015/16 класира отбора за Бундеслигата след втора позиция във Втора Бундеслига. През сезон 2018/19 заменя Ралф Хасенхутъл на треньорския пост след разочароващото шесто място и извежда тима до бронзовите оценки. Като шеф на Ред Бул открива футболисти като Ерлинг Холанд, Садио Мане, Роберто Фирмино, Наби Кейта.

Рангник е същински татко за новото потомство немски треньори. Още през 2000 година той вижда капацитета в нямащия и 30 години Томас Тухел и го назначава на работа в юношеските обединения на Щутгарт. По-късно Тухел ще стимулира Юлиан Нагелсман да се захване с треньорската специалност. Юрген Клоп е мощно повлиян от концепциите на Рангник и даже го назовава " най-хубавият немски треньор ". В последните години 63-годишният Рангник позагърби треньорството, като откакто беше шеф в Ред Бул през юни 2021 година стана шеф и в Локомотив Москва. След 15 кръга " железничарите " са четвърти в съветската Премиер лига, като са ръководени от още един възпитаник на Рангник - Маркус Гисдол.
Неизвестно е дали Манчестър Юнайтед не поема прекомерно огромен риск с треньор, който прави работа в къс период, само че мъчно задържа равнището в тимове с по-големи упоритости. Времето ще покаже дали опитът на германеца няма да се окаже нужната панацея за " алените дяволи ".
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР