„В борбата срещу джихадистките групи Нигер няма по-добри съюзници от Франция и САЩ“

...
В четвъртък, 3 август, военната хунта, която пое контрола над
Коментари Харесай

В четвъртък, 3 август, военната хунта, която пое контрола над Нигер в края на юли, заяви, че ще прекъсне военните връзки с предишните си съюзници, САЩ и Франция. Това може да предефинира борбата срещу широкообхватните джихадистки групи в региона. Васим Наср, експерт на FRANCE 24 в джихадистките групи, обяснява въздействието, което може да има тази нова политика. |

За ужас на Франция и САЩ, войниците задържаха президента на страната в дома му на 26 юли и . Въпреки това осъждане на преврата, те не са се намесили. А новоустановената хунта направи многобройни дипломатически удари срещу Франция и осъждането на преврата от страна на САЩ и отмени споразуменията си с Франция.

Нигер е от особена стратегическа стойност както за САЩ, така и за Франция, като и двете страни имат значително военно присъствие в западноафриканската нация. Над хиляда войници от всяка страна са базирани там, разположени да помогнат в борбата с нарастването на джихадистите атаки в региона. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън вижда страната като своя най-добър пост за борба с тероризма в нестабилния регион Сахел. Франция незабавно отказа да изтегли военните си, заявявайки, че само „легитимните“ власти имат право да поискат това.

Изоставянето на Нигер рискува не само нарастване на джихадистки групи, но и все по-голямо влияние от наемническата група на Русия, която присъства в няколко страни от региона.

 

Експертът на Jihadist Group на FRANCE 24 Васим Наср обяснява въздействието на потенциалния край на военното сътрудничество между Нигер и неговите западни съюзници, Франция и САЩ.

FRANCE 24: В четвъртък посланикът на Нигер в САЩ Киари Лиман-Тингуири призова хунтата да „се вразуми“ и предупреди, че ако Нигер се разпадне, „целият регион Сахел“ може да падне в ръцете на джихадистите.

Той продължи да казва джихадисти групи биха могли да „контролират Африка от брега до Средиземно море“ [и следователно Европа].

Споделяте ли страховете му?

Васим Насър: Мисля, че е малко преувеличено. Но ако Нигер навлезе във фаза на хаос, това със сигурност ще бъде от полза за джихадистки групи.

Трябва да дефинираме какво означава „хаос“ в този контекст. Едно нещо е сигурно, че ако военната хунта остане на власт, политиките, прилагани от президента Мохамед Базум, ще се провалят.

Подкрепян на място от френски и американски сили, както и от нарастващ брой покупки на дронове, президентът поведе война срещу терористите във военно отношение.

Многоизмерните битки, които той води срещу джихадистките групировки, се основават на тристранна логика: „преговаряй, развивай, води война“.

Правителството успя да проведе преговори с Ал Кайда и успоредно с това преследва политика на „демобилизация на джихадистите“. Властите на Нигер „взеха“ джихадистки бойци и ги реинтегрираха в местните сили за сигурност, като в регионите Дифа и Тилабери.

Правителството също така приложи политика за развитие, специално насочена към справяне с проблемите на земята и аграрните реформи.

Всички тези елементи комбинирано означаваше, че в сравнение със съседни страни като Мали или Буркина Фасо, Нигер стана свидетел на много по-малко атаки и смъртни случаи, причинени от джихадистки групи. Ако тези многоизмерни усилия свършат, сигурността със сигурност ще се влоши.

Но политиките вече са в миналото. Военното сътрудничество с Франция приключи веднага след като хунтата пое властта, освобождавайки място за джихадистки групи [в региона]. И те можеха да изберат да следват същия път, който поеха буркина Фасо или хунтата в Мали, „напълно военен“ подход с всички актове на насилие срещу цивилни, които идват с него. Това насилие прави математически по-лесно за джихадистките групи да набират членове. Опечалени от армията, цивилни се водят от желание за отмъщение.

Какво ще кажете за потенциалното разпространение на джихадистки групи в региона, за който Лиам-Тингуири спомена?

Отвъд Нигер, групировката "Ислямска държава" (IS) може да се възползва от кризата чрез установяване на коридор между езерото Чад и района на Сахел. Това ще улесни транзита на военни командири, бойци и джихадистки новобранци, които биха могли да попълнят редиците на групировката ИД в Сахел.

 

Ал Кайда стои на пътя на групировката ИД. Двете са в конфликт, особено в трите гранични региона [Редактиране: между Мали, Буркина Фасо и Нигер].

Но ако групировката Ислямска държава стане по-силна и трябваше да вземе надмощие над Ал Кайда, вратите към страните в Гвинейския залив ще се отвори.

Ако руската група Вагнер признае, че присъства в Нигер, какви последствия би имало това?

На място групата Вагнер не допринася много за сигурността на хунтата. В борбата срещу джихадистките групи Ниамей нямаше по-добри съюзници от Франция и САЩ. Руснаците не са ефективни в това отношение.

Случаят в Мали свидетелства за това (когато през 2022 г. френските войски постепенно напуснаха страната, оставяйки място на руските наемници да превземат). През последната година и половина джихадистките атаки се умножиха в страната и групировката ИД вече има убежище там. Той дори се възползва от забранена за полети зона, която защитава джихадистки групи.

За хунтата в Нигер, от друга страна, стремежът да получи подкрепа от Вагнер е политически, тъй като те се нуждаят от съюзници, за да останат на власт. Групата Вагнер не е Русия, но тъй като работи в интерес на Москва, тя е свързана с Кремъл.

Тези неясни отношения поставят политическа дилема за Франция, която се пита: „Трябва ли да ударим Вагнер или не?“ За хунтата групата наемници действа като щит срещу чужда намеса и ги укрепва по отношение на техните съперници в страната.

Американската армия има база за дронове в северен Нигер, в Агадез. Ако се изключи, какви последствия ще има това?

Базата на дронове е основен фактор. Нека не забравяме, че вече е невъзможно чуждестранно присъствие да остане в Нигер без съгласието на хунтата. От тяхна гледна точка толерирането на американско присъствие би било равносилно на приемане на настоящата ситуация. Ето защо запазването на базата на дронове не изглежда като правдоподобен резултат [за хунтата].

Вашингтон и Париж са напълно наясно с важността на тази дупка за локална сигурност. Ако се счупи, други ще го последват.

Тази американска база за дронове може да е базирана в Нигер, но не засяга толкова страната, колкото региона като цяло. Покрива целия Сахел.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР