В бюджета за тази година са предвидени 50 милиона лева

...
В бюджета за тази година са предвидени 50 милиона лева
Коментари Харесай

Предвиждат се 50 млн. лв. повече за енергийни помощи отколкото през 2021 г.

В бюджета за тази година са планувани 50 милиона лв. повече за енергийни помощи за новия отоплителен сезон спрямо 2021 година, разгласи общественият министър Георги Гьоков при разискванията на финансовата рамка за годината.

Той добави, че с министерството на околната среда и водите се водят диалози по отношение на опцията за прекъсване на помощите за дърва и въглища, само че това би оставило доста хора без конкуренция.

„ Няма българин, който да желае да се отоплява на дърва и на въглища, в случай че може да си разреши да се отоплява с електрическа енергия, тъй като е по-чисто, по-малко трудоемко. Обаче това нещо е обвързвано с доста други хоризонтални политики, които не засягат единствено министерството на труда и обществената политика.

В тази връзка доста е мъчно това прекъсване на помощи, тъй като в случай че на следващия ден спрем финансирането на дърва и въглища може да се окаже, че ще оставим десетки хора, огромен % от хората, които употребяват дърва и въглища без конкуренция за бъдещето “.

По данни на общественото министерство 90 % от енергийните помощи се отпускат за отопление с твърдо гориво, само че проучвания демонстрират, че техният принос в замърсяването с фини прахови частици е едвам 10 на 100.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР