В бюджета се предвиждат необходимите средства за развитие на селскостопанската

...
В бюджета се предвиждат необходимите средства за развитие на селскостопанската
Коментари Харесай

Земеделският министър очерта част от приоритетите в сектора

В бюджета се плануват нужните средства за развиване на селскостопанската просвета. Това съобщи в Плевен министърът на земеделието и храните Иван Иванов. Днес той бе посетител на отбелязването на празника на лозаря - Трифон Зарезан , проведен от Института по лозата и виното в града, в Експерименталната му база.

Земеделският министър добави, че в съдружното съглашение е записано, че би трябвало да се даде приоритет на образованието, обвързвано със селскостопанския бранш , а тази година следва да се създадат и промени.

" Предвидили сме да се развиват локални центрове за образование на аграрни производители, взаимно с Националната работа за препоръки в земеделието /НССЗ/, браншовите организации и земеделските производители. Основно място ще имат Селскостопанската академия и НССЗ за " повдигането " на този отрасъл посредством добре готови фрагменти ", означи министър Иванов.

На различен въпрос той добави, че лозарите ще бъдат подкрепени с по този начин наречените изключителни коронавирус ограничения, за тях също са планувани средства в бюджета. " В момента " върви " и европейска стратегия, в която са планувани към 4,4 милиона лв. за този отрасъл - за лозя, за поддръжка, В новата селскостопанска стратегия, която стартира 2023 година, също са планувани средства ", посочи министърът.

Директорът на единствения на Балканите Институт по лозарство и винарство в Плевен, проф. Иван Пачев, напомни, че учените му приготвят селекциониране на четири нови сортове грозде и че институтът е изпратил сполучливо 2021 година. Негов авторски екип от четирима учени е вписан в " Златната книга " на Патентното ведомство с десетки основани нови сортове.

На празника на лозаря през днешния ден, в лозовите масиви в местността " Томовското " край Плевен, влязоха, с цел да зарежат лозите, и заместник-министри, екип на Селскостопанската академия, учени, представители на разнообразни браншови организации. Гост бе посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, представители на регионалната администрация и на общината в Плевен. В празника обичайно взе участие Севереняшкият отбор за национални песни и танци " Иван Вълев " с пресъздаване на обичая.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР