В Бургас започна спасителна операция за мигриращите птици, като се

...
В Бургас започна спасителна операция за мигриращите птици, като се
Коментари Харесай

Светлоотразителни предмети по жиците ще пазят прелетните птици в Бургас

В Бургас стартира избавителна интервенция за мигриращите птици, като се употребяват дронове за монтаж на светлоотразители по жиците. Инициативата е на Българско дружество за защита на птиците и електроразпределителното сдружение, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.


Монтажът беше осъществен по електроповод на южния бряг на бент. Мандра.

Проектът се осъществя в региона на 4 зони от мрежата НАТУРА 2000 – Атанасовско езеро, Бургаско езеро, комплекс Мандра – Пода и Поморийско езеро, над които минава един от най-големите миграционни пътища на птиците в Европа – Via Pontica.

Една от дейностите е монтаж на 2000 светлоотразители за птици за птици. Тяхната функционалност е да вършат въздушните проводници забележими за птиците, с цел да се предотвратяват конфликти с надземните електропроводи.

Монтаж с дрон се прави за първи път от Българско дружество за защита на птиците. Това дава опция да се слагат дивертори по въздушни проводници, преминаващи над водни площи и други мъчно налични за наземна техника региони.


Целта е понижаване на смъртността на птиците, породена от конфликт с въздушните проводници, което ще подкрепи опазването на редица застрашени типове, включително и къдроглавите и розови пеликани, които постоянно умират при удар с надземни проводници към езерата.

От началото на плана през 2021 година досега върху над 1350 стълба в региона на Бургас към този момент са инсталирани защитни изолации за птици.

В допълнение през есента на 2023 започва демонтажът на общо 4 броя въздушни електропровода, които ще бъдат сменени от подземни линии за по-сигурно зареждане и запазване на птиците в региона на кв. Сарафово./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР