В БСП играта загрубя. Постепенното разхлабване на ограничителните мерки, свързани

...
В БСП играта загрубя. Постепенното разхлабване на ограничителните мерки, свързани
Коментари Харесай

Нинова и Гергов сериозно кръстосаха шпаги

В Българска социалистическа партия играта загрубя. Постепенното разхлабване на ограничаващите ограничения, свързани с ковид, дава очаквания, че скоро животът в общи линии ще се възстановява. А на Столетницата й следва избор на ръководител – за първи път директно от цялата членска маса. Което значи, че би трябвало да се възобновят отчетно-изборните конференции по места, на които да бъдат направени номинации за най-високия партиен пост и да се излъчат делегати за идния конгрес. Така че, предстоящо, борбата за лидерското място стартира да се ожесточава.

Сегашният ръководител Корнелия Нинова не съумя да завоюва кой знае какви политически дивиденти от извършеното въпреки всичко чуване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание. Защото тъкмо преди него на сцената се появи пловдивският предприемач и локален партиен водач Георги Гергов. Според някои наблюдаващи парите на ГЕРБ правят добра работа и Гергов беше задействан точно с цел да омаловажи една демократична процедура, да изтъкне какъв брой сполучливо е държавното управление и да разкритикува опозиционната упоритост на Корнелия Нинова. За никого не са загадка топлите връзки сред бизнесмена и партията на Бойко Борисов при явните дарове, които му прави властта.

Разбира се, тези вътрешни стълкновения изпиват опозиционната сила на Българска социалистическа партия и това ясно се вижда през последните няколко години. Само че социалистическата партия по този начин и не съумява да реши

чия е, кого съставлява и да избистри физиономията си.

Вече трето десетилетие тя е някакъв чудноват хибрид, съчетаващ в себе си "червените бабички " и "червените мобифони " съгласно известния израз от 90-те години на предишния век. Същата несигурност продължава и в този момент – в редиците й съжителстват хора от междинна ръка, с малък бизнес или наемни служащи, мастити олигарси като Гергов, бизнесмени-тарикати и елементарни хитреци. И кой знае, може би преди първия директен избор на партиен ръководител е пристигнало времето за генерална борба в Българска социалистическа партия.

Моментът е временен за "Позитано " 20, защото смяната в устава за метода, по който ще се избира оттук насетне водач, промени и десетилетните правила на играта – това да става на конгрес с въздействието и операциите точно на хората с парите. В този смисъл, борбата за лидерския пост ще е на живот и гибел за Корнелия Нинова. Ако тя и нейните последователи, които сигурно са по-многобройни, не съумеят да надвият Гергов и компания, Столетницата на процедура ще бъде поднесена на тепсия на Бойко Борисов, който към този момент си търси съдружен сътрудник за четвъртия мандат. С други думи, в случай че левицата към момента мечтае и се надява за власт един ден, първо ще би трябвало да вкара ред в личните си редици.

Всъщност тази борба към този момент стартира. "БСП не се продава. Време е Гергов да разбере в коя партия членува. Ако му е останало достолепие, да се отдръпна от партията! ", изрече Нинова след телевизионната изява на пловдивския предприемач и партиец, в която похвали кабинета и я разкритикува.. Писмо в този смисъл той е изпратил до Националния съвет и Областните препоръки на партията. След което централното управление беше засипано с претенции на структурите в цялата страна Гергова да бъде изключен от Българска социалистическа партия. За това не се упорства от през днешния ден, само че за първи път Корнелия Нинова

обществено го прикани да напусне групировката.

"Г-н Георги Гергов твърди, че Народното събрание не би трябвало да се привиква, а министър-председателят би трябвало да се регистрира на конференции. Неговите оферти влизат в сериозна борба с решения на груповите органи на партията. Винаги сме държали на Конституцията, на правовата страна, на взаимния надзор сред управляващите. Гергов удря в същностни политики на Българска социалистическа партия “, сподели Нинова. Тя напомни, че той не за първи път хвали държавното управление на Борисов, критикувайки в същото време Българска социалистическа партия, а и че беше един от най-ревностните радетели за коалиция сред двете партии. "Така става, когато получи 43 млн. лева за дупката във Варна, по този начин става, когато получи следващия заем - 21 милиона заем от ББР ", натърти ръководителката на социалистите. "Ще кажа доста ясно - продължи тя - политиката не е търговия. Винаги ще се опълчвам на опитите Българска социалистическа партия да бъде употребена като заслон за персонални стопански ползи. Българска социалистическа партия не се продава. Политика се прави с грижа за хората, а не с грижа за частния интерес ".

Георги Гергов не й остана задължен. Той разгласи, че този апел е неприличен и че е изпратил мнение до Националния съвет на социалистите. "Не знам да има някаква възбрана или някакъв мораториум или нещо, с което да ни не разрешават да приказваме, от 40 години съм член на тази партия.

Аз не мога да бъда изменник и не съм бил в никакъв случай.

И това, което съм споделил, съм го споделил чисто по човешки. Казвам ясно, че в този миг страната е съответна и почти се оправяме. То с просто око се вижда – утвърждението на над 70, 80% от хората за това, което свършва държавното управление ", уточни предприемачът, базирайки се на социологическите изследвания. В негова отбрана се изрече някогашният ръководител на Българска социалистическа партия Михаил Миков, поддръжка получи и от ексдепутата Атанас Мерджанов. Тоест, от така наречен вътрешна съпротива.

„ Интересно за какво Михаил Миков излезе в отбрана на Георги Гергов. Те нямат нито общи политики, нито обща визия за бъдещето на Българска социалистическа партия, само че имат една обща цел – Корнелия Нинова да не бъде ръководител на партията. Това е тяхната фикс-идея и се стремят по всевъзможен начин да я реализиран “, означи секретарят на парламентарната група на "БСП за България " Филип Попов. Той обърна внимание и на "оглушителното безмълвие " по отношение на Гергов на заместник-председателя на Българска социалистическа партия Кирил Добрев. „ Георги Гергов в действителност стреля в сърцето на партията, само че той беше и индивидът, който издигна кандидатурата на Добрев за ръководител на партията. Ситуацията сега наподобява е - предприемачи от всички страни - обединявайте се “, добави Попов, за който

протичащото се е "координирана офанзива “.

Зад ръководителя на Българска социалистическа партия застанаха депутатите от парламентарната група и по-голямата част от Националния съвет. Нинова получи рамо и от водача на "Лявото крило " Янаки Стоилов. Според него "Ролята на едрия капитал върху политиката и още повече върху социалистическа партия е нездравословна. Олигархията е тематиката, против която сме изправени и Георги Гергов е неин знак. Но за жал в управлението на Българска социалистическа партия има и други такива хора ".

Както се споделя, ръкавицата е хвърлена. И ще е любопитно да се види резултатът от тази вътрешнопартийна борба. Впрочем, той ще е доста индикативен и за идващите парламентарни избори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР