В Бразилия днес се провежда втори тур на президентските избори.

...
В Бразилия днес се провежда втори тур на президентските избори.
Коментари Харесай

Крайностите като глобален процес: Защо „Бразилският Тръпм” е на път да спечели президентските избори

В Бразилия през днешния ден се организира втори тур на президентските избори. Изненадващо за мнозина, с най-големи шансове за победа е един крайнодесен политик, прочут със своето скандално държание. Неговото име е Жаир Болсонаро. Той реализира лесна победа на първия тур, състоял се на 7 октомври. За напрегнатата обстановка в южноамериканската страна - споделя Русалин Велев.

Снимка: btvnovinite.bg

Изборите в Бразилия постоянно са сравнявани с шоу. Причината е, че на процедура всеки може да взе участие в тях. Затова и някои от претендентите са повече от колоритни. През годините за президентския пост или място в Народното събрание са се състезавали ярки персони като клоунът Тиририка, двойник на Осама бин Ладе, както и Върколака Хералдо.

Снимка: btvnovinite.bg

И въпреки всичко това да наподобява занимателно, Бразилия през днешния ден е на път да направи един трагичен избор. Най-вероятно идващият президент на страната ще се споделя Жаир Болсонаро. Доскоро той беше считан за политически смешник и човек, който в никакъв случай няма да бъде държавен глава. Днес обаче, той е със статут на безспорен любимец. Затова и постоянно е именуван „ Бразилският Тръмп”. Болсонаро завоюва безапелационно първия тур на изборите и получи близо 50% от гласовете.

Снимка: btvnovinite.bg

Болсонаро е в Народното събрание от началото на 90-те години на предишния век. Смятан е за хомофоб, расист и женомразец. Привлича публичното внимание върху себе си с провокативни изявления и грозни вербални офанзиви. Една от тях е ориентирана против депутатка от лявата Работническа партия.
Снимка: btvnovinite.bg

Негова е и репликата „ По-добре синът ти да е мъртъв, в сравнение с да е гей!”. Болсонаро се дефинира за бранител на обичайните фамилни полезности – нищо, че самият той има три брака зад тила си. На няколко пъти имаше проблеми със закона поради своите изявления, само че това въобще не го направи по-сдържан. Неговата тактика за битка с ширещото се принуждение е всеки бразилец да се снабди с оръжие, с цел да може да се пази. А на служителите на реда, които убиват нарушители, дава обещание специфични бонуси.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Ние имаме ужасна Конституция поради човешките права. Смъртните присъди са неразрешени. Престъпниците не се опасяват от нищо, няма пожизнен затвор. На тези гадини даже не им се постанова да работят! Те просто изсмукват каквото могат от страната. Някои споделят, че в този момент обстановката е по-добра от времето на диктатурата, че тогава са били убити 60 000 души. На мен ми се желае да бяха убити 200 000 нарушители!”, споделя Жаир Болсонаро.

Много бразилци са ужасени от концепцията отпред на страната да застане човек като Болсонаро. През последните седмици се състояха няколко всеобщи митинга против него.
Снимка: btvnovinite.bg

В началото на септември, Болсонаро беше наръган с нож по време на предизборна демонстрация. Той беше признат в болница със съществено пострадване на черния дроб. За мнозина, това събитие е показателно за ескалиращото напрежение в Бразилия.
Снимка: btvnovinite.bg

Възходът на Болсонаро е резултат от всеобщото неодобрение против политическия хайлайф. През 2014 година в Бразилия беше разкрита гигантска корупционна мрежа. В нея се оказаха забъркани най-големите частни компании, държавни предприятия и доста политици. Най-известната „ жертва” на разкритията е някогашният президент от Работническата партия Лула да Силва. Той беше задържан по обвиняване в корупция и пране на пари. Това разгневи доста хора.
Снимка: btvnovinite.bg

Кандидат на Работническата партия в този момент е Фернандо Адад. Неговите шансове за победа, обаче, наподобяват минимални.
Снимка: btvnovinite.bg

А проблемите пред Бразилия стават все по-сериозни. През последните години страната изживя невиждана рецесия. Икономиката се срина, а милиони работни места бяха закрити. Неравенството пораства с гневна скорост. Показателен е фактът, че положението на шестимата най-богати бразилци се равнява на това, което имат 100-те милиона небогати поданици на страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР