В болница в Рим преобладаващата част от пациентите, приети в

...
В болница в Рим преобладаващата част от пациентите, приети в
Коментари Харесай

В римска болница неимунизираните имат угризения, че не са си сложили ваксина

В болница в Рим преобладаващата част от пациентите, признати в интензивното Covid поделение, не са имунизирани. Сред тях е Франческо - антиваксър, който през днешния ден съжалява, че не си е поставил инжекция.

" Ваксината не вдъхва доверие, само че, за жалост, би трябвало да се направи, защото, по този начин или другояче, е единственото, което може да помогне в този съответен стадий от пандемията ", изяснява този 41-годишен мъж от болничната си стая.

" След тези, за жалост, сложни прекарвания, през които минах, ще го направя ", споделя той в отговор на въпрос дали ще се имунизира.

В Covid болничното заведение " Иституто клинико Казалпалоко " в Рим от 19-те пациенти в интензивното поделение, 17 не са имунизирани, изяснява професор Роберто Мецаноте - медицинският шеф на лечебното заведение.

" Между 90 и 95 на 100 от нашите пациенти в интензивното поделение не са имунизирани ", на останалите е направена единствено една доза или са с патология в преклонна възраст, акцентира лекарят. " Именно те са изложени на максимален риск, тези, чието положение най-лесно се утежнява и които се нуждаят от интубиране и респиратор ".

Друг пациент - 55-годишният Салваторе, споделя, че не е съумял да се имунизира, преди да се разболее тежко. Имал плануван час за слагане на препарата, само че не отишъл, тъй като нямал време.

" За няколко часа от индивида, цялостен с живот, какъвто бях, остана единствено обвивката, останах без сили ", спомня си той. Сега е на О2 и с пулсов оксиметър на пръста.

Казва, че съвсем не съчувства на протестиращите, които се опълчват на здравния пропуск или имунизацията. Те излязоха по улиците на италианската столица предишния уикенд, щурмуваха централата на основната профсъюзна конфедерация - Италианската обща конфедерация на труда, и нападнаха личен състав на болница. " Те не схващат, не осъзнават какво се случва ".

За да насърчи имунизирането и да не допусне поява на огнища в предприятията и администрацията, от на следващия ден здравният пропуск ще стане наложителен за работещите в Италия. Големи протестни прояви са планувани за края на седмицата в Рим.

Причините, заради които пациентите са избрали да не се имунизират, варират, споделя професор Мецаноте, само че основната е " страхът, че имунизацията е нездравословна ". " Странно е (...) - не се опасяват от Covid, само че ги е боязън от имунизацията ", прибавя той..

Като първата европейска страна, наранена от пандемията през февруари 2020 година, Италия заплати тежка цена с над 130 000 умряли. Сега повече от 80 на 100 от хората над 12-годишна възраст са изцяло имунизирани.

Според Роберто Мецаноте други италиански лечебни заведения също записват нараснал % на неимунизирани пациенти с Covid.

" Понастоящем, имаме единствено един инструмент за прекъсване на пандемията и това е имунизацията ", заключава той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР