В близките дни трябва да започне частичното изграждане на магистрала

...
В близките дни трябва да започне частичното изграждане на магистрала
Коментари Харесай

Започват строежа на „Струма“, за да не загубим европари

В околните дни би трябвало да стартира частичното създаване на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. Надяваме се скоро да стартира работата по пътния възел от правата приКресна, от южна страна в посока София, изясни зам.-регионалният министър Николай Шушков.

Припомняме, че ОВОС-ът на трасето изтича в края на май и при положение, че не бъде стартирана работа по сектора, страната ни рискува да загуби над милиард лв., както „ Труд news ” нееднократно е писал. За да тушират бездействието си през последната година от служебния кабинет се пробват в последния миг да издадат отчасти строително позволение, за дребна част от пътя през Кресненското дефиле, с цел да спасят по този метод Оценка на въздействието върху околната среда на плана.

Договорите за създаване на двете прави от “източния вид ” на автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле могат да бъдат подписани незабавно, откакто завърши правенето на разбор на Решението по Оценка на въздействието върху околната среда и оценка за съгласуемост на плана по отношение на характерните цели за запазване на биоразнообразието в предпазените зони “Кресна ” и “Кресна-Илинденци ” и бъде обезпечено нужното финансиране за строителството, обявиха преди месец от строителното министерство в отговор на въпроси на “Труд news ”. Тогава от ведомството се оправдаха за това, че към момента няма подписани контракти с работата на специалистите по разбор. Но пропуснаха да уточнят, че все още не се приключили всички отчуждителни процедури за трасето.

Още при започване на ноември 2022 година Върховният административен съд (ВАС) почете тъжба, заведена от пътната организация, с която се оспорваше скандално решение на някогашния екоминистър от кабинета “Петков ” Борислав Сандов за прекъсване на ОВОС-а на бъдещата автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле.

Така се провали опитът на Сандов напълно да спре определения “източен вид ” за прекосяване през Кресненското дефиле, който планува придвижването в посока Кулата на автомагистрала “Струма ” да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира след създаване на втората част от автомагистралата - ново трасе в посока София, източно от дефилето. Решението на Върховен административен съд обаче бе обжалвано от неправителствена организация.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР