В битката с мръсния въздух у нас, държавата готви ограничения

...
В битката с мръсния въздух у нас, държавата готви ограничения
Коментари Харесай

Заради еко нормите: Само по-скъпи брикети ще ни топлят следващата зима

В борбата с мръсния въздух у нас, страната готви ограничавания за използването на въглища с високо наличие на сяра и пепел. От идната зима брикетите на пазара ще би трябвало да отговорят на по-строги критерии. Те обаче са и по-скъпи.

По-некачествените въглища излизат с към 100 лв. по-евтино за звук, само че съдържат към 8-10 пъти повече сяра, а след изгарянето им остава 2 пъти повече пепел. Така с въвеждането на новите еко правила продажбата им евентуално ще бъде лимитирана.

Над 80% от семействата, които получават обществени помощи за отопление са на твърдо гориво. Именно отопляването на дърва и въглища обаче е причина за мръсния въздух през зимата даже в обитаеми места без претрупан трафик. Призивите и на обществения министър Бисер Петков са помощите да отиват за по-чисти горива.

Ако еко ограниченията станат факт без нарастване на помощта за отопление, хората ще би трябвало да изкарат идната зима с по-малко въглища. Все отново от сектора успокояват, че по-чистите въглища, въпреки и по-скъпи, топлят повече.

--> Новите правила би трябвало да са подготвени до месец и да влязат в действие от идващия отоплителен сезон. Дотогава от сектора поучават при покупката на въглища да се търси сертфикат за качество, а дървата да се купуват година по-рано, с цел да могат да изсъхнат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР