В Берлин намериха открадната картина на руския художник абстракционист Василий

...
В Берлин намериха открадната картина на руския художник абстракционист Василий
Коментари Харесай

Продадоха за $ 400 000 крадена картина на Кандински

В Берлин откриха открадната картина на съветския художник абстракционист Василий Кандински, заяви Associated Press, базирайки се информация от Министерството на културата на Полша. Акварелът „ Без наименование “, основан през 1928 година, е бил открит на аукцион на Grisebach в немската столица. При наддаването творбата е била продадена за 404 000 $ (почти 390 000 евро).

Полските управляващи обявиха, че картината е била открадната от галерия в Националния музей във Варшава през 1984 година, и се опълчиха на излагането й на търг. Сега те заплашват да подхващат юридически ограничения, с цел да се унищожи въпросът.

Обратната страна на въпросната картина носи щемпел от полския музей, в каталога на онлайн аукциона обаче се твърди, че тази работа е била подарък от художника Кандински за рождения ден на колекционера Ото Ралфс и докъм 1940 година се е намирала в северния немски град Брауншвайг. Според информацията в каталога абстракцията се е съхранявала в Националния музей от 1965 до 1983 година, а през 1988-а е влезнала в частна сбирка в Съединени американски щати. Тогава тя е била закупена от частно лице от изложба „ Томас “ в Мюнхен.

От Grisebach споделят, че нейните специалисти са открили, че картината е била владеене на продавача от десетилетия. Аукционната къща излезе със заявление, че е била осведомена за допустима кражба малко преди търга тази седмица, само че са стигнали до заключението, че няма правни учредения за попречване на продажбата. Въпреки това от тяхна страна са се свързали с продавача и купувача, с цел да упорстват за „ спомагателен правосъден оглед “, който да обясни статуса на картината.

От полското Министерство на културата са декларирали пред Associated Press, че Националният музей е закупил картината през юли 1982 година на търг, проведен от краковския клон на полските търговци на творби на изкуството DESA, само че тя е била открадната през юни 1984 година Същата година е продадена от лондонска аукционна къща и отнесена в Съединени американски щати, като министерството упорства, че творбата със съответната фотография е била вписана в интернационален лист като открадната. Картината се завръща в Европа през 1988 година и е продадена на търг в Мюнхен.

Василий Кандински е роден през 1866 година в Москва. Той е измежду пионерите на нереалното изкуство в Русия. През 1896-1914 година живее и учи в Мюнхен, а през 1922-1933 година се завръща още веднъж в Германия. Умира през 1944 година във Франция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР