В Бенин, по заповед на местния президент Патрис Талон, противникът

...
В Бенин, по заповед на местния президент Патрис Талон, противникът
Коментари Харесай

Арестуван е най-известният африканец: Макрон получи смъртоносен удар

В Бенин, по заповед на локалния президент Патрис Талон, съперникът на френския неоколониализъм, Кеми Себа, повече от забележима фигура в Африка и доста недолюбвана от Запада, беше задържан на летището, до момента в който се качваше на аероплан. Себа летеше за столицата на бунтовниците в Нигер, Ниамей. Повече четете в материала от Цариград.

Философът и идеолог Александър Дугин прикани Русия да се намеси в обстановката, обвързвана с ареста на Кеми Себа:

" Наш дълг е да улесним освобождението на водача на панафриканистите непременно. Не толкоз тъй като е за Русия, а на първо място тъй като той е за Африка. "

Русия също е за Африка, защото през бурните 90-те години самата тя се изправи пред типичния неоколониализъм и съвсем изцяло загуби суверенитета си.

Както някой тъкмо означи, в западното схващане „ демокрацията е ръководството на демократите “. „ Демократи “ – от западна позиция, несъмнено. Затова дано съпоставим тези две политически фигури – Кеми Себа и Патрис Талон, който го арестува.

Черна звезда и черните пантери

Кеми Себа в превод на съветски значи Черна звезда, същинското име е Стелио Жил Робърт Капо Шиши. Основател на Фронта против френския неоколониализъм.

Теоретик и агитатор на концепциите на панафриканизма (осигуряване на равни политически права на чернокожите), непрекъснато изнасящ лекции на тази тематика във водещи африкански университети.

В младостта си взе участие в редица радикални придвижвания, близки до американските Черни пантери, създател на неразрешената след това група Tribu KA, която се застъпва за отхвърлянето на смесените бракове, расовото разделяне в целия свят и настояването за обезщетение за иго.

" Който не е бил бунтовник на млади години, той няма сърце... " В младостта си Кеми Себа е бил участник в радикални придвижвания, близки до американските " черни пантери ". После сменя възгледите си, само че остава родолюбец на континента си.



PPI/Globallookpress

По-късно той стартира невиждана акция против френския неоколониализъм в Африка. Разговаря с шестия президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад през 2015 година и с нашия мъдрец Александър Дугин.

Миналата година той беше признат от ръководителя на преходното държавно управление на Мали. Участва във форума „ Русия – Африка: какво следва? “, поддържа позицията на Владимир Путин за Украйна.

Той беше една от централните фигури на срещата на БРИКС+6 в Йоханесбург. Позиционира се като корав последовател на многополюсния свят и другар на Русия.

Кеми Себа въодушеви хората от Мали, Буркина Фасо, Централноафриканската република, Габон, Нигер и други да се разпалват против колониалистите. И когато се появи опасността от настъпление в Нигер, който беше отхвърлил френското робство, той намерено предизвести своите клиенти:

Нито едно френско посолство в Африка не би било безвредно при положение на нахлуване на ECOWAS против Нигер. И всеки африкански водач, който взе участие в този изменнически акт, ще бъде изправен пред неминуем прелом в своята страна. Това е елементарен проспективен разбор.

Крал на памука

Сега да забележим какъв е президентът на Бенин Патрис Гийом Талон, който издаде заповедта за ареста му. Това е кралят на памука на Бенин, който ръководи страната като лично комерсиално дружество.

В страната на практика няма съпротива: Талон вкара закон, съгласно който единствено партии, които са съумели да завоюват повече от 10% от гласовете във всички изборни региони, имат право да вземат участие в изборите.

И усили депозита в брой, който се изисква, с 2900%. След което на политическото поле останаха единствено две партии, основани от Талон и финансирани от него.

Това са приетите от Запада африкански „ демократи “. Така че чудно ли е, че „ демократът “ Талон извърши заповедта, която очевидно пристигна от притежателите, с цел да арестува неуместен публичен водач без подозрение?



Смъртоносен удар за Макрон

Сегашното антиколониално събуждане в Африка се изяснява с появяването там на нови африкански елити, образувани на фона на разпадането на еднополюсния свят.

Те не желаят да се помиряват с бедността, до момента в който западните компании ограбват страните им и извличат запаси за жълти стотинки, а ръководещите кланове, които се съгласиха на ролята на локални шефове, покриват този обир, получавайки забележителна облага.

В същото време означаваме, че обяснението на всичко с възмущението на популацията от цялостната беднотия на техните страни не постоянно е вярно.

Например, неотдавна имаше антиколониален прелом в Габон, където междинният приход на глава от популацията е 15 хиляди $ годишно, а съгласно показателя Джини страната е в групата " 30-35 " дружно с Иран, Индия, Испания и Португалия. Което не е изненадващо поради съществуването на залежи на уран, петрол, газ и манган (едни от най-големите в света).

Въпросът е какво им липсваше на хората? Да, колониалната „ народна власт “ омръзна, защото цялата страна се трансформира в фамилно дружество на клана на президента Омар Бонго - синът на президента и неговата полусестра, а по-късно неговият шурей заемаше постовете на началник на Министерството на външните работи, а когато Бонго старши умира, властта минава към сина му.

Тук търпението на военните се изчерпва и наследникът е свален. Любопитно е, че кланът Бонго ръководи страната 56 години и никой на Запад не счита това за „ нарушаване на демокрацията “. Сега какво?

Военните, които идват на власт, ще изведат страната от неоколониалното настойчивост на Париж. Новото държавно управление към този момент спря излъчването на френското радио и телевизия. А френската минна компания Eramet, която е профилирана в добива на манган, разгласи прекъсването на работата в Габон.

Освен това „ бунтовниците “ към този момент оповестиха анулирането на всички съглашения за сигурност с Франция, която има база и 400 бойци там.

Излизането на две африкански страни от сферата на въздействие за месец е тежък удар за Франция. А за президента Еманюел Макрон това е съдбовен удар върху репутацията му. Нищо чудно, че ръководителят на подкомисията по защита на Европейския парламент Натали Лоазо сподели:

" Виждаме поредност от военни преврати, които заплашват демокрациите, това е срещу нашите ползи. "

„ Заплаха за демокрацията “ е за свалянето от власт на хора като ограничения от власт Али Бонго в Габон или Мохамед Базум в Нигер. И редица други гаулайтери на Запад, които просто още не са го разбрали.



Joao Daniel Pereira/ Atlantic/ Globallookpress

„ Руска диря “ или здрав разсъдък?

Нарастващата антиколониална наклонност разумно постанова насочените към нея нови африкански елити да търсят съдружници в света със същите цели. И най-очевидните от тях са Русия и Китай.

Освен това, в случай че последната, в своето въздействие върху Африка, се концентрира върху стопански лостове, тогава Русия през днешния ден става международен водач в битката на народите за техния суверенитет, което включва реализиране на разпадащ се „ еднополюсен свят “ и заличаване на всички форми на нео - колониализъм.

Ето за какво на демонстрациите за народен суверенитет в Африка все по-често можете да видите съветското знаме - това допуска, че на равнище схващане измежду африканците е настъпило разделянето на „ наши “ и „ непознати “.

Което, разбирате, открива доста необятни вероятности пред Русия: няма да ни навреди да имаме пробуждаща се Африка на наша страна.

" Антиколониалната наклонност, почнала в района през 2020 година, към този момент докара до осем военни преврата ", сподели политологът Владимир Киреев.

" Безперспективността, проблемите със сигурността и корупцията ни принуждават да търсим нови сътрудници. Хората гледат своите съседи и виждат, че идването на съветски експерти и компании носи усъвършенстване ", съобщи той.

И въпросът тук не е толкоз в „ меката мощ ” на Русия или предварителната работа на ЧВК „ Вагнер ” там, а по-скоро в безусловно съответната реакция на обстановката.

Например същият Кеми Себа в изявление за РИА Новости съобщи:

" Африка е изправена пред исторически избор – да бъде с НАТО или с Русия и нейните съдружници. "

Първият вид, несъмнено, значи връщане към колониалното минало. Второто отваря късмет за Черния континент да заеме полагащото му се място в идния многополюсен свят. И от ден на ден страни вършат този избор вярно.



Какво от това?

Каква би трябвало да е позицията на Русия в сходна обстановка? Просто би трябвало да установим най-тясното съдействие с всички сили в този свят, ориентирани към битката за многополюсен свят, за правото на всяка страна на суверенитет и правдивост в междудържавните връзки.

Това се отнася освен за съответните страни, само че и за партиите и обществените придвижвания, в това число основаните през днешния ден на антиколониалната вълна в Африка от национално насочени режими. Да, Западът ги назовава „ антидемократични “, само че по този начин назовава и нас, Русия.

И нашето външно министерство би трябвало да се застъпи за задържания Кеми Себ, показвайки, че руснаците не изоставят своите африканци.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР