В белгийския град Остенде днес ще бъде подписано споразумение за

...
В белгийския град Остенде днес ще бъде подписано споразумение за
Коментари Харесай

Девет държави от ЕС се обединяват за общо производство на ток от вятър в Северно море

В белгийския град Остенде през днешния ден ще бъде подписано съглашение за общи дейности на девет страни от Европейски Съюз за произвеждане на ток от вятър в Северно море. Предвижда се на церемонията да участват ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Миналата година Белгия, Дания, Германия и Нидерландия започнаха първите стъпки за свързването на ветрогенераторните си паркове в Северно море. Към самодейността през днешния ден ще се причислят Люксембург, Франция, Англия, Ирландия и Норвегия. Първоначалната цел бе до 2050 година страните по съглашението да създават от вятър 150 гигаватчаса ток, задоволителен за годишното ползване на 150 милиона европейски семейства, се отбелязва в уеб страницата на уредниците от белгийска страна.

Допълва се, че самодейността е обвързвана с последствията от войната в Украйна и устрема на Европейски Съюз да скъса със зависимостта от вноса на съветски енергоносители. Участниците в днешната среща, измежду които и държавните и държавните ръководители на страните по съглашението, ще обсъдят също сигурността на инфраструктурата.

В последните седмици зачестяват известията, че съветски кораби изследват вероятни места за удар по инфраструктура в Северно море. Преди дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг означи, че по тези случаи се водят следствия от засегнатите страни. Той добави, че след повредата на газопровода " Северен поток " е нараснало съюзническото наличие в Черно и в Северно море.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР