В Банско бе проведено комуникационно събитие по проектСъздаване на Музей

...
В Банско бе проведено комуникационно събитие по проектСъздаване на Музей
Коментари Харесай

Зам.кметът на Банско Сашка Въчкова точи баница в рамките на проекта Създаване на Музей на планината и хората, с изложение на местни традиционни занаяти”

В Банско бе извършено информационно събитие по проект„ Създаване на Музей на планината и хората, с ревю на локални обичайни занаяти ”, финансиран от Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 година, посредством по Програма „ Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване занаяти на уязвимите групи “„ Създаване на работни места “, за промотиране на локални занаяти и ревю на произведения, направени от локални майстори и лица в неравностойно състояние.
В събитието взеха присъединяване представители на Община Банско, читалище „ Никола Вапцаров-1894 година “, Музеен комплекс-Банско, неправителствената организация Сдружение „ Избор “, професионални гимназии, Съюза на туристическия бизнес, работодатели, занаятчии и възпитаници.

На събитието беше показан напредъка в осъществяването на плана, по който са наети пет безработни лица, обучавани от музейни експерти за придобиване на информационни и презентационни умения. Сашка Въчкова, зам. -кмет на община Банско, уточни изгодата от реализирането на плана, посредством който градът ще има нов и по-различен музей. Тя акцентира значимостта на музейното дело освен като пазител на историята и паметта, само че и като първокласен туристически артикул, с помощта на който традициите и занаятите се почитат и поддържат живи с присъединяване в тях на хора от всички възрасти.

Ефектът от работата по една от най-важните характерни цели на плана – ангажирането на лица в неравностойно състояние в действия по разработване на сувенири, бе образно показан от потребителите на обществени услуги в Защитените жилища в Банско, които демонстрираха уменията си в изработването на сувенири и художествени произведения.

Атрактивна беше и демонстрацията на обичайни за Банско занаяти като дърворезба, железарство и обработка на вълна. Участниците в събитието имаха опция да дегустират неповторимата банската кухня на достоверна проява на типични единствено за Банско баници и сладкиши. Една от баниците разточи персонално зам. кметът Сашка Въчкова.

П. Петров

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР