В българското общество съществува и убеждението, че изграждането на големи

...
В българското общество съществува и убеждението, че изграждането на големи
Коментари Харесай

БСП сезира ЕК и ОЛАФ за пътищата в България, събира подписи за проверката

„ В българското общество съществува и убеждението, че построяването на огромни инфраструктурни планове - строителството на пътища, е главен инструмент, който генерира корупция ”, стимулира подписката на Българска социалистическа партия депутатът Елена Йончева.
„ Ако не желаят да чуят нашия глас, надяваме се гласът на суверена, гласът на българския народ, да бъде чут. Всеки български жител, който желае самостоятелна експертиза на пътищата ни, да подпише петицията “, приканва депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева.

Парламентарната група на “БСП за България” внесоха в Агенцията “Пътна Инфраструктура” искане за самостоятелна експертиза на пътната настилка на българските автомагистрали в лицензирана европейска лаборатория. Отговор към момента нямат. Затова те организираме Петиция до Европейската комисия и ОЛАФ за инспекция на качеството на българските автомагистрали в лицензирана европейска лаборатория.

„ В българското общество съществува и убеждението, че построяването на огромни инфраструктурни планове - строителството на пътища, е главен инструмент, който генерира корупция.

Съществува подозрението, че забележителен % от цената на публичните поръчки за построяването за автомагистрали и пътищата, вместо за построяването им, се връща към властта “, разяснява още Йончева.

В претекстовете към подписката на Българска социалистическа партия се показва още, че тя е по отношение на получени сигнали и публично неодобрение от качеството на изпълненото строителство на обособени пътни сектори в страната. Искането е Европейска комисия и ОЛАФ да създадат самостоятелна експертиза на сектори от автомагистралите „ Тракия “, „ Хемус “, „ Струма “, „ Марица “, построени през последните 5 години, със средства на Европейски Съюз. Целта на експертизата е да откри има ли, в реалност, пропуски в качеството на получения краен артикул (пътя). Изграждането на некачествени пътища съставлява заплаха за българските жители.

При случай на пътя София – Своге, на 25 август 2018 година, рейс излиза от пътното платно и се прекатурва. Загиват 20 жители.

Министърът на районното развиване и благоустройство заяви, че в износващия слой на пътя има неприемливо количество материал. Това е неприемливо по наложителните условия на техническата спецификация, на която би трябвало да дават отговор всички вложени материали по утвърдената рецептура. Тя явно не е спазена.

Вложените некачествени материали, които са със доста по-ниска цена от тези, които би трябвало да се вложат, водят до предпоставки за пътни катастрофи. В същото време обектът е предаден с Акт Образец 16 и с изрядни документи.

Случаят в Своге демонстрира, че при строителството на пътища се влагат материали, които не дават отговор на наложителните условия. Тъй като сходни отклонения има и в магистралните сектори, настояваме за самостоятелна експертиза, която да потвърди основава ли се заплаха за живота на жителите от качеството на българските автомагистрали. Състоянието на българските автомагистрали е очевидно за всеки от нас и без да се прави техническа експертиза. Магистрали, първокласни и второкласни пътища стартират да се ремонтират постоянно незабавно, откакто се изградят.

Последният образец е с автомагистрала „ Марица “, публично открита на 29.10.2015 година През февруари 2016 година към 200 метров сектор от автомагистралата пропада. Направен е ремонт. През ноември 2018 година същият сектор, сред Димитровград и село Оризово, още веднъж е злепоставен.

Поискахме единодушието на Агенция " Пътна Инфраструктура ", да бъдат осъществени полеви изпитвания на пътната настилка, посредством взимане и на дълбочинна ядка.

Посочените в настояването сектори са построени през последните пет години, какъвто е и интервалът на резистентност, съгласно европейските условия. Това е период, в който износването на пътното платно е минимално. Настояваме изборът на местата на взимане на проби и осъществяване на изпитвания да се направи от самостоятелен европейски специалист по качеството на пътища. За да обезпечим действителен и неутрален резултат, предлагаме експертизата на пътната настилка да се извърши от лицензирана европейска лаборатория, която не е работила в България, с цел да отпаднат всевъзможни подозрения за зависимости.

Фактът, че има толкоз огромен отпор за самостоятелна инспекция, приказва за боязън от констатиране на нередности. Проверката не уронва престижа на българските строители. Независимата експертиза на качеството на българските автомагистрали оказва помощ на строителите, принудени да работят в конюнктура, в която се установяват редица нередности по цялата верига на капиталовия развой.

Призоваваме всеки български жител, който упорства за самостоятелна експертиза, който смята, че има право да получи отговор - основава ли се заплаха за живота им качеството на българските автомагистрали, да подпише тази петиция, без боязън.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР