В българската кухня риганът се ползва по-често като чай, отколкото

...
В българската кухня риганът се ползва по-често като чай, отколкото
Коментари Харесай

Отглеждане на риган в саксия

В българската кухня риганът се употребява по-често като чай, в сравнение с като фалшификация. Но в някои задгранични кухни, като италианската, риганът е на респект.

Съдържа в себе си етерично масло, на което се дължи и неговият характерен аромат. Ароматната трева обаче има извънредно потребни за човешкия организъм качества.

Той оказва благотворно въздействие върху стомашно-чревния тракт и бронхите. Съдържащите се в ригана съставни елементи усилват имунната система на човек. Най-хубавото на подправката е, че може елементарно да се отглежда в домашни условия. Цветовете му са извънредно красиви, а самото растение не е претенциозно за грижите, които да му отделяте.

За задачата ви би трябвало саксия с размер сред 5 и 10 литра. Растението е студоустойчиво, тъй че не би трябвало да му отделяте особено място в дома си. Може да се отглежда и на балкона, като риганът е една от дребното подправки, която може да изкара цяла зима на открито и след края на сезона още веднъж да даде цвят.

Важно е да знаете обаче, че риганът обича слънце, тъй че би трябвало да го поставите на ярко място. Засадете растението в края на февруари или най-късно доникъде на март.

 Риган

Поставете в саксията земя и пясък. На дъното на определената от вас саксия поставете камъчета. Покрийте ги с тъничък пласт пръст. След това поставете семената. Върху тях изсипете останалата почва. Тя би трябвало да е малко над половината на саксията.

Полейте щедро с вода. Внимавайте, в случай че сте поставили повече пясък, семената ще покълнат доста по-бавно. Правилната норма е 40 % пясък на 60 % земя. Ако на открито е студено, не бързайте да оставяте растенията на балкона. Риганът обича вода, тъй че не забравяйте да го поливате.

Ако са поникнали доста семена, най-подходящото време за разсаждане е в края на май и началото на юни.

Можете да ползвате задачите стръкове на ригана. След като подправката стартира да цъфти, целесъобразно е да изрежете цветовете и да ги изсушите. Съхранявайте готовата фалшификация в буркани.

Важно е да знаете, че отрязвайки цялото стебло, позволявате на растението да се възобновява. Ароматната листна маса може да се употребява и без да е цъфнала.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР