В България за последните 18 години работните места, свързани пряко

...
В България за последните 18 години работните места, свързани пряко
Коментари Харесай

312% за 18 години: България е първа в ЕС по ръст на работните места, свързани с износа

В България за последните 18 години работните места, свързани директно или индиректно с износа на страната, са се нараснали от 169 хиляди през 2000 година до 697 хиляди през предходната година, сочи отчет на Европейската комисия (ЕК). Това е четворен растеж за последните близо 2 десетилетия или растеж от над 312%.

По този индикатор страната ни е преди всичко в Европейски Съюз по нарастване на заетите в действия, зависещи и свързани с експорта. За съпоставяне на второ място в това отношение е Словакия, където растежът е от 213%. Значително повишаване има и в Ирландия - със 147%, Литва - със 153% и Португалия - със 172%.

Като дял от общата претовареност у нас този вид претовареност е записала растеж от 5,4% от общата през 2000 година до 22,2% в края на предходната. В това отношение страната ни е на 5-то място в Европейски Съюз след Люксембург, Ирландия, Хърватия и Литва.

В отчета на Комисията е посочено, че българските компании са изнесли отвън Европейски Съюз артикули и услуги за 12 милиарда евро през 2017 година. Общо експортът за трети страни дава работа на 662 хиляди българи, сочат данните, а други 122 хиляди са свързани с износ от други страни в Европейски Съюз за трети страни.

В същото време българският експорт обезпечава работа за над 35 хиляди души отвън страната в рамките на съюза. Общо обвързваните с българския износ работни места в и отвън страната са над 784 хиляди.

Над половината или 54% от тази претовареност е обвързвана със сферата на услугите, а 24% от нея се отнася до висококвалифицирани служащи.

Броят на работните места в Европейския съюз (ЕС), подкрепени от износа за останалата част от света е повишен осезаемо през последните близо две десетилетия. Наетите хора, които са свързани директно или индиректно с експорта, са се нараснали с 66% сред 2000 и 2017 година.

Това значи, че към 36 милиона работни места са директно подвластни от износа за други членки на съюза или за трети страни спрямо 21,7 милиона през 2000 година, демонстрират данните на Комисията.

Най-голям брой експортът има за стопанска система номер 1 в Европейски Съюз Германия, където заетите са над 8,3 милиона души. Над 4,1 милиона са тези във Англия и над 3,3 милиона и 3,1 милиона надлежно във Франция и в Италия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР