В България в 80% от случаите на домашно насилие мъжете

...
В България в 80% от случаите на домашно насилие мъжете
Коментари Харесай

В България в 80% от случаите мъжете са насилници, в 20% - жените

В България в 80% от случаите на домашно принуждение мъжете са насилници, а  в 20% са дамите, разяснява доцент доктор Алексей Пампоров от Института по философия и социология при Българската академия на науките. Той взе участие в Международна научна конференция във връзка 20 години от влизането в действие на българския Закон за отбрана от дискриминация, проведена от Нов български университет (НБУ).

По думите на Пампоров  има страни, в които тези дялове са съвсем равни. 

Доц. доктор Ана Джумалиева, ръководител на Комисията за отбрана от  дискриминация, сподели, че  България има един от най-хубавите закони за отбрана от дискриминация в цяла Европа.

През последните години разгърнахме нашата активност, тъй като  работим освен на европейско равнище, а и с страни отвън Европейски Съюз,  каза Джумалиева. По думите ѝ задачите са тъждество пред закона, тъждество във опциите и тъждество в присъединяване в публичния живот. 

Според гл. ас. доктор Ружа Смилова, учител в СУ " Св. Климент Охридски ",  преходът в България е оставил на назад във времето тематиката за дискриминирането на дамите.

Проф. доктор Веселин Методиев, ръководител на Настоятелството на Нов български университет, разяснява, че му се коства, че  хората имаме искания доста повече за правата,  а страната приказва за отговорности. Държавата би трябвало да разбере повече за правата, а хората - за отговорностите, счита той.

Проф. Веселин Вучков, началник на департамент " Право " на Нов български университет, означи, че в случай че има образци за сполучливи институционални промени, със сигурност  антидискриминационното   право  е добър подобен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР