В България свършиха берачите на малини, съобщи в Арбанаси Найден

...
В България свършиха берачите на малини, съобщи в Арбанаси Найден
Коментари Харесай

Свършиха берачите на малини у нас, производителите намалят площите

В България свършиха берачите на малини, заяви в Арбанаси Найден Петров от УС на Асоциацията на малинопроизводителите. " Бюрото по труда изнася берачи в чужбина, а у нас няма. У нас се заплаща 1 лева на кг, до момента в който в Европа могат да си разрешат всякаква цена. Ние продаваме малините на 2 лева, а в Англия са 5 паунда на кг. Налага се да обикаляме в радиус от 100-200 км и да търсим берачи ", изясни Петров. Той добави, че в случай че рецесията се задълбочи, ще се наложи стопаните да понижават площите с малини. 16 хиляди дка има засяти у нас, а добивът е към 15 хил.тона, по данни на асоциацията.

Производители, преработватели и търговци на профилирана техника от 24 страни се събраха в архитекстурния резерват край Велико Търново на XI Световна конференция на малинопроизводителите. Те споделиха още главните проблеми в сектора като свръхпроизводство в Европа, световни промени на климата, ниски цени.

" Сривът за последните две години е над 30-40%, което е доста за малините. Цени от порядъка на 1.50 - 1.60 евро за кг - това е към 3 лева, а изкупната цена е към 2 лева, тъй че ние преработвателите би трябвало да се поберем в 1 лева.и да доставим стоката до Европа ", разяснява Красимир Кичуков.

" Почти на половина паднаха цените, трудът се подвигна двойно, напояването- 3 пъти подвигнаха цената на водата през м.г. На ръба на оцеляването сме, доста сътрудници намаляме насажденията ", сподели земеделскитя производител Красимир Кънев, който отглежда 80 дка малини и ягоди.

Все по-търсени на пазара са ягодите, които са считани за едни от най-мощните антиоксиданти, стана ясно на форума.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР