В България сме свикнали да не харесваме бездомните животни. Според

...
В България сме свикнали да не харесваме бездомните животни. Според
Коментари Харесай

Бездомните животни - българската срещу световната реалност

В България сме привикнали да не харесваме бездомните животни. Според нас те популяризират заболявания, рискови са и не би трябвало да бъдат към нас. И до момента в който медиите демонстрират разнообразни образец: от питбули, убиващи хора, до котки, разнасящи смъртоносни поради, международният образец за грижа за бездомните животни изобщо не е подобен.
Един от положителните образци идва от Турция. Вестник New York Times, в свои просторен репортаж, показва южната ни съседка като " парадайс " за бездомните животни. Изданието твърди, че единствено в Истанбул има над 130 000 бездомни котки, и още толкоз бездомни кучета. Основното пояснение за това идва от свещената им религия, съгласно която котката е определено животно, и то не би трябвало да се убива. Именно вярата подтиква десетки турци да хранят бездомните животни, да се грижат за тях, и даже да строят къщи, които те да населяват през зимата.
От друга страна, в Русия също се натъртва на спасението на животните, а не на тяхното изтребване. В Москва, да вземем за пример, е открит безвъзмезден стерилизационен център за бездомни животни. В продължение на половин година планът е финансиран с безплатна финансова помощ от столичното кметство, а по-късно от ветеринарни лекари, които набират средства, с цел да продължат активността си. Според ръководителя на плана Татяна Королева, стерилизацията на животни ще помогне да се понижи броят на бездомните котки и кучета в Москва. Сега 13 градски приюта съдържат към 16 хиляди кучета и 700 котки, хиляди животни са на улицата. Проблемът с бездомните животни в Русия е извънредно изострен. Според грубите оценки на организациите за отбрана на животните популацията на кучета в страната е от 14 до 23 милиона индивида, а котките от 7 до 40 милиона.
Подобни данни в България няма. Защото никой не се интересува от бездомните животни. Единственият позитивен образец идва от обществените мрежи, където група деятели се сплотяват в намирането на домове и грижа за заболели и гладни животни.
Много специалисти считат, че стерилизацията е единственият човечен способ за контролиране на броя на животните, както и демонстрация на отговорно отношение на притежателя към неговия домакински любим и неговото поколение.
Според бранителите на животните, кастрацията на домашните любимци, както и на бездомните такива, е нужна в България, това в действителност би помогнало за възстановяване на обстановката с уличните животни и понижаване на техния брой. Отговорността на стопаните, и на обществото, води до извода, че би трябвало да се подхващат световни ограничения за отбрана на животните, които да трансфорат България най-малко малко по-близка до страните, в които на животните се гледа като нещо, за което би трябвало да се грижим, а не нещо, което да захвърлим.
Автор: Костадин Костов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР