В България случаите на възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) нарастват значително,

...
В България случаите на възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) нарастват значително,
Коментари Харесай

България е от малкото в ЕС без регистър на възпалителни чревни заболявания

В България случаите на възпалителни чревни болести (ВЧЗ) нарастват доста, сигнализират лекарите от Клиниката по Гастроентерология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, която е и водещ за страната център за диагностика и лекуване на възпалителни чревни болести. С термина ВЧЗ се значат група болести на храносмилателния тракт, най-разпространени от които са болест на Крон (БК) и улцерозен колит (УК).

Според Европейски и международни епидемиологични данни сред 12 и 20 000 би трябвало да е броят на засегнатите от болест на Крон и Улцерозен колит у нас, само че доста дребна част от тях се лекуват. Точният брой на засегнатите е незнаен, защото България, е от дребното страни в Европейския съюз, към момента без работещ указател на двете болести. Това регистрират експертите в навечерието на Световния ден на ВЧЗ, който означаваме на 19 май.

През 2019 година година, по самодейност на Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и Българската Лекарска Организация за Възпалителни Заболявания на Червата (БЛАВЗЧ) се записва първия Център и непрекъснато настояща работна група за регистрация на пациенти с ВЧЗ в границите на Единен Европейски Регистър към Европейската Крон и Колит Организация. Идеята е изоставането в тази област да бъде преодоляно, като работната група регистрирайки пациентите в готовата платформа на Европейския указател, може да употребява същата платформа и да обособи Национален указател. Три години по-късно обаче има регистрирани единствено три центъра в тази работна група и са въведени единствено към 300 пациенти, множеството от които лекуващи се в ИСУЛ, макар че у нас има най-малко още 8 огромни центъра в които тези заболели се лекуват. „ Това ни пречи да установим тъкмо броя на заболелите, да проследим диагностичния развой и тяхното лекуване, да проучваме кои са най-засегнатите групи и надлежно да им обърнем внимание “, изяснява проф. Пламен Пенчев, шеф на поделение в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и админ на непрекъснатата работна група за регистрация на ВЧЗ. Той дава за образец Словения – страна с три пъти по-малко население от България, която към този момент има в регистъра си над 2000 индивида и то по време на пандемията от Коронавирус 19. Дори Гърция, която беше след нас първоначално, в този момент е много пред нашата страна.

Болестта на Крон и Улцерозният колит са имуномедиирани болести, които засягат главно млади, дейни хора сред 15 и 35 години. Нелечими са, само че има огромно значение ранната диагноза и постоянното следене на заболяването. Без това могат да настъпят съществени затруднения, които са инвалидизиращи и даже животозастрашаващи в някои случаи. Поставянето на диагнозата е мъчно – изисква се посещаване в профилиран център.

„ В момента действаме реактивно, а не самодейно, каквато е международната наклонност. Ако имаме народен указател ще знаем при коя група има максимален риск заболяването да протича затегнато и да предотвратим това със съответното модерно лекуване. Ще можем да си планираме ресурсите “, разяснява проф. Пенчев, който е член на Европейската Крон и Колит Организация и секретар на БЛАВЧЗ. Именно ресурсите са един от огромните проблеми при тези заболявания. Тъй като лечението е скъпа и се изписва със специфични протоколи, отпущането ѝ лишава приблизително 2 месеца. „ Това е време, използвано не за лекуването на пациента, а за превъзмогване на разнообразни бюрократични спънки. Ако пациентът не е тежък, това закъснение не е съдбовно, само че „ СИСТЕМАТА “ към този момент не разграничава доста тежки от по-малко тежки пациенти – процедурата е една и съща. И тогава започваме да се молим под дърво и камък, с цел да осигурим лекарство до момента в който се придвижат документите “, споделя известният гастроентеролог. Той изяснява, че ситуацията е станало изключително тежко около пандемията, която до скоро държеше пациентите у дома, и дава образец с жена, която се постанова за повторно да избавят: „ Дамата беше в цялостна ремисия преди пандемията. При първия припадък прекара три месеца в клиниката, с цел да успеем да спасим живота ѝ и червото ѝ от резекция. Сега още веднъж идва с толкоз тежък подтик, колкото беше преди 3 години. И започваме да се борим изначало...„

Защо се покачват случаите на болест на Крон и Улцерозен колит?
Според проф. Пенчев повода е, че от ден на ден живеем по западен модел. „ Тази болест е най-честа при цивилизованите нации, които живеят на Запад и на Север. Свързана е с метода на живот, със напрежението, с метода на хранене, с това, че храните съдържат от ден на ден Е-та. Има данни, че емулгаторите в храните, оцветители, овкусители, та даже и пастите за зъби, могат да провокират или отключат инфектиране, каквото се следи при заболяването на Крон. Има, несъмнено, и генетични фактори, само че с цел да се отключат те, би трябвало да са налице някои външни фактори “, уверен е гастроентерологът.

Друг фактор за покачването на известните случаи съгласно него е, че се е подобрила доста диагностиката. Днес Клиниката по гастроентерология, в която работи, разполага с всички способи за диагностика, които се употребяват по света: неинвазиви способи – фекален калпротектин, компютъра ентерография, магнитно-резонансна графия; инвазивни ендоскопски – горна и долна гастроинтестинална едноскопия с оцветителни и увеличителни възможности;. Капсулна ендоскопия, спирална моторна ендоскопия, която е най-съвременният способ в международен мащаб, ендоскопска ретроградна холангио- панкреатикография.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР