В България ще се проведат парламентарни избори и през следващата

...
В България ще се проведат парламентарни избори и през следващата
Коментари Харесай

Експерти: В България скоро пак ще има избори

В България ще се проведат парламентарни избори и през идната година. Това предвидиха пред Mediapoool политолозите Първан Симеонов и Георги Киряков, както и социологът Добромир Живков.

" Шансът за четвърти избори е по-голям от преди. На 4 април беше явен мандатът на българите. Слави стана втори в случай, че социологията показваше, че ГЕРБ ще бие с доста. На 11 юли мандатът беше още по-ясен – Слави дори победи. А в този момент има ли явен мандат? Когато финишираме с ГЕРБ и Движение за права и свободи с общо 100 мандата, партиите на смяната със 100 мандата и Българска социалистическа партия сред тях с 40? Моята вяра да има държавно управление е, че българите въпреки всичко желаят да има държавно управление, а не тъй като ще е елементарно. Попътният вятър от обществото е по-голям. Има напън за това ", разяснява Първан Симеонов (Галъп интернешънъл Болкан).

Според него логичен наподобява, че и този път няма да се сформира държавно управление, само че на практика натискът на общество може да принуди партиите да образуват някакво държавно управление с къс мандат.

" Много е значимо кой ще приключи втори. Ако втора е Българска социалистическа партия, ние ще обсъждаме с какъв брой е победил Борисов. Ако " Продължаваме промяната " (ПП) приключи втора, ние ще обсъждаме основно тях. Ще се приказва, че има нова сила за смяна. Психологически е значимо дали вторият мандат ще отиде при Българска социалистическа партия или при Политическа партия ", споделя Симеонов.

Според него шансове за връщане на власт на Бойко Борисов може и да се появят, само че е въпрос на разсъдък от негова страна да не се пробва незабавно да се връща на власт. " Тъкмо потегли да му се чисти обликът. Ако в този момент се върне на власт, ще се върне в неприятните си политически времена. Не съм сигурен, че Борисов желае да си аргументи втория късмет на Наполеон ", добави политилогът.

По думите му Борисов просто би трябвало да изчака няколко години, а не да търси бърз реванш, тъй като българите няма да го понесат доста добре. " Той има нюх за тези неща. Аз не мисля, че Борисов ще си намерения, че в този момент му е даден късмет за образуване на пълноценно ръководство ", сподели политологът.

Българска социалистическа партия е решителен фактор, Има Такъв Народ ще играят неприятна роля

" Българска социалистическа партия ще е решаващият фактор при опита на партиите на смяната да сформират държавно управление. Но Българска социалистическа партия на два следващи избора играе особена роля. Ключовият въпрос е дали ИБГНИ ще влезе в Народното събрание ", разяснява политологът Георги Киряков. Според него Има Такъв Народ също може да " изиграе доста неприятна роля при опитите да се сформира държавно управление ". Той подсети, че партията на Слави Трифонов изцяло отсъства от предизборната акция, няма послания и не демонстрира никакво предпочитание да се бори за гласовете на хората. Това провокира и подозренията за ролята им в бъдещия парламент.

" По-скоро ще се върви към още едни избори, в сравнение с ГЕРБ да се върне в този момент във властта. Единственият късмет е партиите на смяната да сформират държавно управление с Българска социалистическа партия. Което ще е изключително мъчно, в случай че Българска социалистическа партия е втора политическа мощ ", предвижда Киряков.

Той не може да си показа Бойко Борисов да поддържа държавно управление с мандат, който не е на ГЕРБ. " Много малко евентуално е с първия мандат на ГЕРБ да се сформира държавно управление на националното избавление. В Има Такъв Народ няма по какъв начин да попадне мандат. Ако идващите два мандата попаднат в Българска социалистическа партия и Политическа партия, Борисов няма по какъв начин да ги поддържа ", разяснява политологът.

Нови избори през 2022 година

" Смятам, че през 2022 година ще имаме още парламентарни избори ", сподели социологът и шеф на социологическата организация " Маркет линкс " Добромир Живков.

Той въпреки всичко счита, че преди новите предварителни избори ще има постоянно държавно управление, въпреки и за малко. Той също очерта две вероятни обединения – една към " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", а другата към така наречен партии на статуквото.

Според Живков по-вероятният вид е да има четирипартийна коалиция сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ, в която би влезнала и " Изправи се БГ! Ние идваме ", в случай че успее да влезе в Народното събрание.

Той също направи ангажимента, че Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ не дават отговор задоволително на профила на партии на смяната: " Има Такъв Народ най-малкото с държанието през месеците от април до момента. А в Българска социалистическа партия има много солидно въздействие от страна на статуквото. Видяло се е при ред гласувания, вижда се и в последно време с гласуванията в ЦИК ".

По думите му сходен кабинет би бил с пай небосвод и то освен тъй като бъдещото ръководство ще би трябвало да вземе тежки политически решения поради рецесиите. " Има Такъв Народ са рисков политически състезател. Смятам, че те са мъчно предвидими въз основата на всичко забелязано до момента от тях. Българска социалистическа партия също може до известна степен да бъде непредвидима ", сподели Живков.

" Демократична България и Политическа партия гледат в една посока. За момента най-малко можем да приемем това за даденост, съдейки по поръчките им, както и по близкото им политическо, културно и в някаква степен електорално пространство. Едните са център-дясно, другите се нареждат център-ляво. Политическа партия могат да са медиатор сред Демократична България и Българска социалистическа партия, в случай че се стигне до такава степен, тъй като подобен кабинет би бил сериозен ценностен компромис за Българска социалистическа партия и Демократична България. Но в края на краищата настроенията в обществото са ориентирани към образуване на постоянен кабинет ", добави той.

Изпреварващ ход

Според Живков би било изпреварващ ход, в случай че Демократична България и Политическа партия се обединят в една парламентарна група и по този начин получат първия мандат. " Това би трансформирало малко или доста динамичността на следизборните диалози и евентуалното договаряне на вероятните обединения. Защо – тъй като това би структурирало релативно по-ясно двата полюса към които би могъл да се образува кабинет – от една страна Политическа партия и Демократична България, а от друга ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ако има подобен вид взаимоотношение сред Политическа партия и Демократична България, мисля, че възможностите за кабинет биха се нараснали, тъй като наподобява по-вероятно при подобен процес Българска социалистическа партия да бъде уверена, че това е пътят, през който би трябвало да се мине ", сподели той, само че добави, че сходна самодейност за обединяване на депутатите на двете обединения би била съществено предизвикателство, тъй като би трябвало в къс период да се приготви и подпише съглашение сред тях.

" Алтернативният вид за постоянен кабинет, който ми се коства не доста евентуален, е Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ под някаква форма да поддържат надпартиен експертен кабинет на националното единодушие, който да бъде подсилен и от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Профилът на този кабинет изрично би бил доста по-експертен, без забележими политически лица ", уточни Живков и акцентира, че при подобен процес е по-вероятно мандатоносителят да не е ГЕРБ, а Българска социалистическа партия.

Той акцентира, че пред сходно държавно управление би имало няколко съществени бариери, а една от тях е, че за Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ това би било прекомерно сериозен компромис " и чисто електорално би довело до доста тежки последствия за тях и загуба на публичното им въздействие ". Друга спънка е, че след връщането на Делян Пееввски в политиката, всички останали партии преглеждат Движение за права и свободи като извънредно неподходящ евентуален сътрудник. " Движение за права и свободи е в ролята на токсична политическа мощ, от която останалите ще странят ", показва Живков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР