В България прониква повече дезинформация отколкото в Германия, Франция или

...
В България прониква повече дезинформация отколкото в Германия, Франция или
Коментари Харесай

Божидар Божанов обсъжда в Брюксел мерки срещу дезинформация

В България прониква повече дезинформация в сравнение с в Германия, Франция или Англия. Това се дължи на обстоятелството, че езиковите модели на обществените мрежи, които откриват злонамерено наличие са по-добре развити на тези езици, в сравнение с български. Това стана ясно от думите на министъра на елекронното ръководство Божидар Божанов, който се срещна в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова и с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон. Министър Божанов чака общи европейски ограничения за понижаване на дезинформацята и битката с тролските профили в обществените мрежи.

“За да има дейно потребление на езиковите модели, с цел да се открива злонамерено наличие, те би трябвало да бъдат построени за всеки подобаващ език поотделно. От гледна точна на компютърната филология това е методът, няма световен езиков модел, който да може да се приложи. И това ще бъде тематика на идващите ми диалози с фейсбук тази седмица, тъй че те да се концентрират малко повече върху езиците на по-малките държави-членки ", съобщи Божидар Божанов - министър на електронното ръководство.

Означава ли това, че в България е допустимо да се популяризира повече деизнформация?

“На процедура - да, повече е по отношение на Германия, по отношение на Франция, по отношение на Англия. За британския се оправят най-добре. Именно по тази причина и ние в връзката си с фейсбук и Европейска комисия, и в границите на законодателните оферти, пристигнали от Народното събрание, настояваме да има отчети на равнище държава-членка. В момента фейсбук дава всичките си отчети световно, което не ни дава информация за тези значими разлики”.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР