В България от здравеопазването не са доволни не само пациентите,

...
В България от здравеопазването не са доволни не само пациентите,
Коментари Харесай

Доц: Г. Йорданов: БСП вижда безидейност в здравната сфера от страна на управляващата коалиция

В България от опазването на здравето не са удовлетворени освен пациентите, а и самите медици, които упражняват здравната специалност. Това съобщи в изявление за предаването ни " Неделя 150 " заместник-председателят на здравната комисия доцент Георги Йорданов от Българска социалистическа партия, които идната седмица се чака да внесат претекстовете си за избор на съмнение по тематиката за опазването на здравето.

Българска социалистическа партия вижда безпринципност в областта на опазване на здравето в политиката на ръководещата коалиция, сподели още доцент Йорданов:
" Ние имаме друга визия и показване пред хората, които непрекъснато се обновяват. Например, ние желаеме тази здравноосигурителна вноска от 8% да не се усилва, защото ние считаме, че парите са задоволително и че те просто би трябвало да бъдат употребявани по-ефективно, както и да бъдат по-добре следени ". 

" Ние чакахме да забележим оферти за здравна промяна ", уточни в коментар на препоръчаните от здравния министър Кирил Ананиев модели за бъдещето развиване на опазването на здравето.
" Естествено, че моделът на финансиране и значим, само че значим е и моделът на структурирането на здравната помощ, както и моделът на достъпността на здравната помощ до жителите на Република България и то без значение от тяхното географско местоживеене. В последна сметка е значимо и качеството на здравната помощ. А ние бяхме очевидци на  представянето на два модела, които министър Ананиев назова " планове ", както  и сподели, че е почитател на втория, с който се води до вкарване на частен осигурител като втори дирек на системата, наложително и непринудено обезпечаване ", добави доцент Йорданов, съгласно който посредством предложенията си министър Кирил Ананиев се пробва да " покрие една дупка, която той пресмята, в бюджета на НЗОК от към един милиард лв. ". 

Сектор " Здравеопазване " е извънредно сензитивен и постоянно е обект на необятна полемика, добави в коментар по тематиката в предаването ни " Неделя 150 " ръководителят на парламентарната здравна комисия и народен представител от ГЕРБ доктор Даниела Дариткова. 
" Секторът е бил обект на политическа приложимост и избор на съмнение в последните години във всяко държавно управление, а в някои и по два пъти. Важно е решенията в него да се взимат посредством оптимално дълго дебатиране на предложенията и реализиране на консенсус, който да бъде публичен, експертен и надпартиен, тъй като единствено по този начин могат да бъдат устойчиви измененията, които се подхващат. Факт е, че силите са изравнение, като това е по този начин и във връзка с съответната политическа мощ ". 

Д-р Дариткова акцентира, че искащите вота на недоведие " не желаят " е него " да смъкват държавното управление ", а да " се стартира спор за опазване на здравето ":
" Смятам, че такова е и желанието на министър Кирил Ананиев, който извърши решението на Народно събрание и внесе оферти за промени на здравноосигирутелната система от позиция на финансирането.  Целта на тези оферти е в действителност да се инициира диалог, а не  е казано, че тези два модела са финалните - няма законодателни промени ", добави доктор Дариткова, съгласно която измененията целят и да се разшири опцията за нахлуване на нови лечения и лекувания.  " Друга цел е да се понижат заплащанията от джоба на българските жители, защото всички специалисти у нас, както и интернационалните институции акцентират, че тогава, когато българинът заплаща от джоба си в допълнение към 48 % от разноските за лекуване, това заплашва неговата здравна сигурност ", добави доктор Даниела Дариткова, както и напомни, че идната седмица в Комисията по опазване на здравето ще се организира първият диалог за моделите на финансиране, които са част от концепцията на здравния министър.
Д-р Дариткова посочи, че предложенията на министър Кирил Ананиев са напълно в унисон с поисканото от Народното събрание, а точно " нов модел за финансиране, а не модел на предложение на здравна грижа ". 
" От позиция на предлагането на здравна грижа, дебатът би трябвало да се състои по различен механизъм. Важно е финансовата рамка да е постоянна и оттук насетне да се преценят и остойностяват обособените типове терапия, както и оттук насетне да се търсят решения на несъответствията в системата, като този сред болничното опазване на здравето и доболничното такова ", добави доктор Дариткова, както и посочи, че страната ни е с най-голям % на хоспитализации спрямо другите европейски страни. 
" На този стадий осъществяването на бюджета върви умерено. Преразход имаме само във връзка с медикаментите за онколечение, а по всички останали разходни пера на бюджета на НЗОК имаме уравновесено салдо ", сподели още доктор Дариткова, която се надява бюджетът за здраве за идната година да бъде повишен. 

По мотив разрушената от ГДБОП и прокуратурата скица за корист с медикаменти и лекарства за онкоболни, които не са давани на пациентите, а изнасяни и препродавани в чужбина против съществени суми, доктор Даниела Дариткова уточни: 
" Вярвам, че в случай че имахме Национална здравна осведомителна система и този случай, и предишен сходен в Пловдив с осъществяване на фиктивни предписания можеше да бъде предотвратен. Отчитам като минус на здравната ни политика до този миг забавянето на построяването на тази система, тъй като тогава сходни случаи щяха да бъдат спирани още в зародиш и нямаше да се стига до такова тежко сриване на доверието ". 

От много време сме очевидци на казуса в областта на снабдяването със скъпи лекарства и в частност на онкозаболяванията, добави по тематиката доцент Георги Йорданов от Българска социалистическа партия:
" Безспорно ние сме изправени пред обстоятелството, че  български жители не могат да обезпечат лекарства за своето лекуване и са принудени и то за онкозаболявания да ги купуват у прилежащи страни, като да вземем за пример в Турция. И в същото това време виждаме, че се отделят  количества, които са платени един път от Здравната каса и намират метода и методиката да дойдат на други цени в Западна Европа ". 

Още мнения по гореспоменатите тематики, както и детайлности за други здравни планове, измежду които е и построяването на единна национална здравно осведомителна система, а също и за абсурда с присъединяване на две известни у нас клиники, които все още са затворени - можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР