В България набира популярност практиката шефове да прилагат детектор на

...
В България набира популярност практиката шефове да прилагат детектор на
Коментари Харесай

Български работодатели все по-често подлагат служителите си на детектор на лъжата

В България набира известност практиката шефове да ползват детектор на лъжата по отношение на подчинените си. Едни работодатели употребяват полиграфа единствено при наемане на работа, само че други от време на време тестват своите чиновници, сочи следствие на БНР.

" Явно българинът гледа доста филми, само че промишленият шпионаж се оказва тематика, по която работят съвсем всички по-сериозни компании ", сподели Тодор Тодоров, който е престъпен психолог.

Работодателите оправдават тестванията с полиграф с промишления шпионаж

" Това ти да изпратиш човек в своя конкурентна компания, който да бъде на избрана позиция, която да ти оказва помощ ти да се сдобиваш с вътрешна информация от тази компания, и изключително в случай че пък работите постоянно по линия на публични поръчки или някакви такива планове, ти тогава, действително видяно, си осигуряваш авансово победа ", разяснява Тодор Тодоров.

Според него това, че българинът е доста почтен и работлив е мит и по тази причина нерядко още при наемане на работа компаниите употребяват помощта на полиграфа. Едно от нещата, които се ревизират, е дали на предходното си работно място кандидат-служителят не е употребявал порочни практики. " Защото, става известно, че няма значение каква заплата взимаш, с цел да решиш да злоупотребяваш. Ако взимаш 500 лева заплата, крадеш след това за 1000 лв.. Ако взимаш 5000 лв., крадеш за 50 000. Просто апетитът идва с яденето. Ако си го правил до момента, и на новото си работно място като се ориентираш в обстановката, като видиш къде има слаби звена във веригата, ти ще започнеш да го правиш отново ", съобщи Тодоров.

Разходка в центъра на София може да сблъска наблюдателните столичани с десетките рекламни табели на услугата " детектор на лъжата ". Впечатленията удостоверява и инспекция в интернет, където в търсачките излизат редица разгласи. Някои дори заплащат, с цел да бъдат по-напред в листата на съответната търсачка, а работодателите оправдават тестванията с полиграф с промишления шпионаж.

Има законодателни празноти във връзка с полиграфските проучвания

" Не е доста известно или най-малко не се приказва доста за това, само че в нашето всекидневие се намеси промишленият шпионаж. Конкурентни компании на нашия пазар търсят по всякакъв начин да се снабдят с вътрешна информация от своите съперници, за използване на положителни практики или придобиване на клиенти на конкуренцията ", признава Елена Борисова, управител в охранителна компания. Тя опроверга битуващото мнение, че чиновниците биват заставяни принудително да минават през такива проучвания. " Такова проучване се организира единствено в случай че служителят е склонен и е заявил документално, че е склонен. Ако наш чиновник не се съгласи, такова проучване не се организира ", твърди Борисова. За част от чиновниците тестванията за преданост са закрепени един път годишно - това са чиновници с достъп до конфиденциална информация или до обилни финансови средства. " Това е закрепено в трудовите им контракти, те знаят, че това ще се случва и са авансово готови, дори е закрепено по кое време в годината се случва, добавя Елена Борисова. Тя подчертава върху празнотите в законодателството ни по отношение на полиграфските проучвания.

Според статистики над 60 на 100 от компаниите у нас губят към 5% от оборота си годишно поради измами на работните места.

Минава бързо и безпроблемно, в случай че няма какво да криеш

Десислава Лазарова, управител в охранителна компания, споделя за чувството да бъдеш тестван с полиграф: " За пръв път се сблъсках с тази процедура, само че не мога изобщо да кажа, че съм се тормозила от обстоятелството, че би трябвало да мина през такова проучване. Мина безпроблемно, елементарно, бързо, когато няма какво да криеш ".

Невинаги обаче проучването протича по описания метод. Често нароилите се компании не дават отговор на никакви условия, а множеството работещи с полиграфа не имат професионална подготовка. Според Тодор Тодоров, " куцо, кьораво и сакато се занимава с тази активност ". " Не може с тридневен онлайн курс да работиш работа, при която извънредно внезапно се намесваш в ориста на индивида ", акцентира Тодоров. " Много хора виждат в това опция да печелят пари, без да си дават сметка каква отговорност носят ", счита още престъпният психолог.

Психологът Росен Йорданов, някогашен заместник-директор на Института по логика на психиката, раздели проучванията на два вида. Единият е профилактично, или скрининг проучване - когато няма съответни съмнения към проучвания човек. То се прави регулярно или на входа на компанията при наемане на работа. Другият вид е проверяващо проучване, при което има случай - да вземем за пример изчезнали пари, информация, артикули. " Това проучване, направено от хора, които схващат от тази работа ( не съм сигурен, че всички, които оферират тази услуга, схващат от тази работа) за всеки един човек, който се подложи на такава процедура, би трябвало да са обезпечени неговото човешко достолепие и, несъмнено, доброволността на неговото присъединяване ", разясни психологът. Той стимулира провеждането на полиграфските проучвания с корпоративната сигурност.

Тестването с детектор на лъжата може да има дисциплиниращ резултат

" Не съм чул за непрекъснати проучвания. Моят опит (аз работя с значително компании) е, че те не се вършат през три месеца. Може да се вършат на годишна база или на две. Ефектът като цяло за голяма част - над 95% по мои персонални наблюдения никога не е травматичен, стресиращ, а резултатът за фирмите и за хората е по-скоро дисциплиниращ ", счита Йорданов. По думите му, " когато човек знае, че неговите дейности ще минат на обща инспекция, той съблюдава и по-коректна линия на държание ".

" По-добре е хората, които се занимават с човешки запаси, да се занимават с човешки запаси, а не с полиграфски проучвания ", разяснява още Росен Йорданов. Той е на мнение, че не се постанова специфична законова наредба на инспекциите с полиграф. Психологът акцентира, че на правилно извършено проучване с полиграф хората не би трябвало да гледат като на наказване. " Това е добре и за тях самите, и за средата, в която работят. Защото в последна сметка с изключение на да сме способени и знаещи, е значимо и да сме свестни на работното място ", уточни Йорданов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР