В България Конституционният съд е побългарен през собствената му практика

...
В България Конституционният съд е побългарен през собствената му практика
Коментари Харесай

Михаил Екимджиев: В България Конституционният съд е побългарен и маргинализиран

В България Конституционният съд е побългарен през личната му процедура и маргинализиран.

Това сподели пред БНР юрист Михаил Екимджиев, един от създателите на Асоциацията за европейска интеграция и отбрана на човешките права, и разяснява:

" Конституционен съд, метафизичен, е най-висшият съд, пред който ние, жителите - като суверен, можем да изправяме нашите представители в Народното събрание, когато те нарушат публичния контракт, тогава суверенът ги дава на съд. Това е предназначението в Стара Европа. В България Конституционен съд е маргинализиран с помощта на ограничавания кръг субекти, които могат да го сезират, защото и този път нашите избраници ни лишиха от правото на самостоятелна тъжба ".

Той дефинира като " тъповати опорни точки " изказвани отзиви, че Конституционен съд не е съд " и поради това Десислава Атанасова била подобаваща за тази извънредно влиятелна служба ":

" Няма подозрение, че това е съд и точно поради изключителното му значение за демократичните процеси в правовата страна неговите членове би трябвало да са изключителни адвокати с безспорен интегритет, осведоменост и потвърдени качества - и морални, и професионални ".

По думите на адв. Екимджиев е абсурден изборът за парламентарен арбитър на Десислава Атанасова, доскорошен ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС:

" Прагматично видяно, този Конституционен съд е достигнал дъното и макар несъмнените ѝ качества, тя не би могла значително да способства за неговата деградация ".

Той акцентира, че Атанасова е в тежък спор на ползи, тъй като е взела участие в приемането на стотици закони от 2009 година насам:

" Не просто е взела участие, а дълго време тя е водач на ПГ на ГЕРБ. Тя е в извънредно тежък спор на ползи и несъмнени би трябвало да си дава отказ, макар че законът за Конституционен съд не планува такова изискване, само че етиката го допуска. Винаги би трябвало да отхвърля присъединяване, когато се преглежда конституционосъобразността на закони, в чието приемане тя е взела участие ". Екимджиев напомни случай, когато конституционният арбитър и някогашен правосъден длъжностен министър Янаки Стоилов си е направил отказ.

Михаил Екимджиев уточни, че Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са доста разнообразни, само че методът, по който бяха излъчени, е доста еднакъв - без разискване и без други номинации:

" Това е емблематично по какъв начин ще бъдат излъчени членовете на Висш съдебен съвет и на регулаторите ".

Адвокатът предвижда, че моделът на " прегръщане " в ръководството ще се придвижи през Столичния общински съвет и в регулаторите:

" Вече е предходна границата на съпротивата и властта ги опиянява (ПП-ДБ - б.р.). Много им се услажда тази успеваемост на взаимното благоденствие, при която са допустими методите на Бойко Борисов и на Делян Пеевски ".

Според него с " Демократична България " ще се случи това, което се случи с Реформаторския блок " в идентична обстановка ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР