В България към днешна дата има настанени 1464 деца в

...
В България към днешна дата има настанени 1464 деца в
Коментари Харесай

Намалява интересът на семействата да станат приемни родители

В България към днешна дата има настанени 1464 деца в приемна грижа, от които 150 са с сложни увреждания. Броят на приемните фамилии, които са одобрени е 1653. Когато бъде изчерпана и тази опция по смисъла на Закона за протекция на детето, се дава третата опция за децата - центърът за настаняване от фамилен вид. В момента 2767 деца биват оглеждани в тази опция, която не е фамилна, а близо до фамилната.

Данните показа общественият министър в оставка Иванка Шалапатова след съвещание на Консултативния експертен съвет за разработване и одобряване на резистентен модел на приемната грижа в България.

През 2022 година 180 са подадените заявки от фамилии, които са се отказали да бъдат приемни родители. През 2023 година заявките са 168. Ако политиката за фамилните фамилии не се промени, България ще загуби сред 150-200 фамилии. Намалява ползата на фамилиите да бъдат приемни родители. Българската система за протекция на детето прави добра оценка на претенденти за приемни родители, увери общественият министър.

Социалният министър изясни, че когато завърши извеждането и на последното дете от останалите 4 дома за медико-социални грижи, страни като България ще се окажат от януари идната година в обстановка, в която когато едно семейство не може да се грижи за детето си, държавните институции и системата за протекция на детето ще би трябвало да дават други възможности. Алтернативите за деца, изведени от родното семейство са няколко, е развъждането на детето при близки и родственици. Настанените деца за развъждане при близки и родственици са 4073 деца.

Шалапатова показа резултатите от съвещанието на Консултативния съвет: да се даде опция до края на 2024 година да се създаде обединен финансов стандарт за качеството даване на приемна грижа на децата в България , за които родното семейство не може да поставя грижи; приемната грижа да стане обществена услуга; промени в Закона за обществените услуги, промени в Кодекса за обществено обезпечаване и промени в Закона за здравно обезпечаване.

Шалапатова прикани идващия обществен министър да се ангажира с последователност към фамилиите и децата , както и да бъдат закрити последните домове, които не дават най-хубавата грижа в полза на детето.

На въпрос на News.bg има ли информация общественото министерство какъв брой деца са в центрове за краткотрайно настаняване и в приемна грижа в резултат на това, че родителите им са изгубили поради хазарт жилища, къщи и изобщо опция да отглеждат децата си ,, Шалапатова изясни, че общественото министерство не разполага с такива данни.

Една от главните рецензии беше отправена от представители на университетските среди , че системата за събиране и култивиране на данни е повода, заради която едно дете бива изведено, а качеството на грижата и развиването на детето спада, като техният зов беше системата за събиране и обработка на данни да се усъвършенства. " В момента няма разтрошаване на данните по критерии. Към днешна дата няма по какъв начин да ви дадем цифрите ", сподели още Шалапатова.
 Нов план за деца, настанени в приемни фамилии започва от Нова Година
Нов план за деца, настанени в приемни фамилии започва от Нова Година

Той е продължение на предходния " Приеми ме 2015 "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР