В България, както и в другите европейски държави, съществуват задължителни

...
В България, както и в другите европейски държави, съществуват задължителни
Коментари Харесай

Задължителен имунизационен календар - какво трябва да знаем?

В България, както и в другите европейски страни, съществуват наложителни ваксини и такива, които са целесъобразни. Задължителните ваксини са разказани в детайли в наложителния имунизационен календар, който е признат от Министерството на Здравеопазването.

Подробна информация можете да намерите на формалния уебсайт на Министерството на здравеопазването и ние бихме ви предложили в действителност да го погледнете, защото от 2020 година има някои промени в него.

В следните редове имаме за цел само в резюме да ви срещнем с разликата сред наложителните и целесъобразните ваксини, както и по кое време те могат или би трябвало да бъдат прилагани.

Задължителните ваксини са безвъзмездни и се поемат от страната. Първата наложителна ваксина (срещу хепатит Б) се слага на новороденото до 24 часа след появяването му на бял свят, а втората ( против туберкулоза) след 48-мия час от раждането му. До 4-тия месец на бебето се слага всеки месец по една или по две ваксини, както изисква наложителния имунизационен календар.

Следващите наложителни имунизации и реимунизации са на 7 месеца, на 12, 13 и на 16 месечна възраст. Задължителната имунизация и реимунизация продължава на 6 годишна възраст, на 7 и на 12. На 17 годишна възраст се прави реимунизация против тетанус и дифтерит, която се ползва на 25 годишна възраст и на всеки 10 години по-късно ( на 35 години, на 45 години и т.н.).

Ваксините се слагат от персоналния доктор, в тази ситуация педиатър, в случай че става въпрос за детето ви. Той би трябвало да ви уведомява по кое време следва имунизация или реимунизация, само че можете и сами да следите наложителния имунизационен календар.

 Задължителен имунизационен календар

Задължително изискване за слагането на ваксина е индивидът, комуто тя следва да бъде сложена да е здрав.

Извън наложителните ваксини има и такива, които са целесъобразни, вие сами заплащате за тях. Това са имунизациите против хепатит А, противогрипните ваксини, против варицела, против човешкия папиломен вирус и против ротавирусен гастроентерит. В някои случаи целесъобразните ваксини могат да бъдат поемани и от страната. Типичен образец е противогрипната ваксина, която заради пандемията от ковид е безвъзмездна за пенсионерите над 65- годишна възраст.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР