В България, където работниците се изправят пред разнообразни предизвикателства в

...
В България, където работниците се изправят пред разнообразни предизвикателства в
Коментари Харесай

Служебни задължения с личен автомобил - къде е законовата граница


В България, където служащите се изправят пред разнородни провокации в своя професионален живот, въпросът за границата на права и свободи на служащия става от значително значение .

Един от основните аспекти, които подлежат на разискване, е опцията за отвод от даване на персоналния автомобил за служебни цели. Имаме ли право да откажем да предоставим персоналния си автомобил за служебни цели , дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Според законодателството в България, няма категорично законово условие, което да задължава служащия да дава персоналния си автомобил за потребностите на работодателя . Въпреки това, задължението на служащия е да извършва законните нареждания на работодателя . В този подтекст, се ражда въпросът за границата сред правата на служащия и законните условия на работодателя.

Понякога се следи корист с тълкуването на задължението на служащия да извършва нарежданията на работодателя. Някои работодатели, в устрема си за реализиране на своите бизнес цели, издават нареждания, които не са в унисон със законовите разпореждания или прекомерно натоварват служащия.

Има сюжети, при които служащият може и би трябвало да употребява своето право да откаже даването на персоналния си автомобил за служебни цели. Това може да включва обстановки, в които:

 istock istock
- Изискванията на работодателя не са съобразени със законовите рамки . Например, в случай че инженер работи за строителна компания, която прави планове в разнообразни региони на страната и работодателят взема решение, че за избран план би трябвало да даде своя персонален автомобил за превозване на строителни материали и екипа до работното място и издава разпореждане да бъде употребен персоналният автомобил. Този случай съставлява нарушаване на законовите рамки, защото българското трудово законодателство ясно показва, че работодателят би трябвало да даде нужните средства и съоръжение за осъществяване на работните отговорности. Изискването за даване на персонален автомобил без съответно обезщетение е несъобразено с тази законова задължителност и нарушава правата на работника;

- Предоставянето на автомобила съставлява съществено нарушаване на персоналната сигурност живота на служащия или служителя. Например здравна сестра в лаборатория за микробиология, от която работодателят желае да употребява персоналния си автомобил за транспорт на проби от пациенти за разбори във външни лаборатории. Този развой обаче включва манипулиране със заразни субстанции и постанова специфични условия за превозване, които персоналният автомобил на работещия не обезпечава. В този случай даването на персонален автомобил представлява съществено нарушаване на персоналната сигурност на работничката. Тя не разполага с нужните средства за несъмнено преместване на заразни проби и това може да докара до риск за нейното здраве и здравето на околните;

- Има незадоволително обезщетение или отплата за потреблението на персоналния автомобил. Пример за този случай може да бъде сюжет, при който служащият или служителят е длъжен да прави дълги и рискови пътувания без съответна отплата и без ясни законови рамки за такива случаи.

Тези образци илюстрират по какъв начин условията на работодателя, които не са съобразени със законовите рамки или съставляват риск за персоналната сигурност на служащия, могат да се смятат за непозволени и по какъв начин служащият има правото да откаже осъществяването им в сходство с правата и законовите условия.

 istock istock
Отказът на служащия или служителя да даде персоналния си автомобил е аргументиран в границите на законите. Този отвод не може да бъде преценяван като нарушаване на задължението на служащия или служителя, изключително в случай че съпроводен и от етични или аргументи, свързани с неговата сигурност.

Свободата на служащия да ръководи своя лична благосъстоятелност и да пази своите права е зачетена и подкрепяна от правната система и обществото като цяло . Такъв метод спомага за основаване на здрава и уважителна работна среда, където и служащите, и работодателите могат да действат в естетика.

Наше персонално право е да откажем да предоставим разполагаем персоналния си автомобил за служебни цели, тъй като няма нормативно открито сходно обвързване за служащия или служителя. Същото важи по отношение на потреблението и на други наши персонални придобивки за служебни цели като телефон, компютър, писалищен материали и други

Справка:

член 66 от Кодекса на труда

Чл. 126 от Кодекса на труда

Чл. 127 от Кодекса на труда

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаНова година, нова кола – по какъв начин да купим автомобил преференциално закон шеф кола права служащ .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР