В България инфлацията е 5,45% над тавана заложен в Маастрихтските

...
В България инфлацията е 5,45% над тавана заложен в Маастрихтските
Коментари Харесай

Инфлацията в България е над заложените критерии за членство в еврозоната

В България инфлацията е 5,45% над тавана заложен в Маастрихтските критерии за участие в Еврозоната, като разминаването сред тавана и действителните стойности у нас става все по-голямо.

Това сподели подуправителят на Българска народна банка Калин Христов по време на Софийския стопански конгрес ІV, който се провежда в „ София хотел Балкан “.

„ Ние постоянно сме били уверени, че спазването им ще е елементарно, само че настоящата обстановка ни демонстрира, че нещата не стоят тъкмо по този начин. На първо място е фискалната непоклатимост, като се имат поради два фактора – равнището на дълга и на недостига и другото предизвикателство е инфлацията “, разяснява той.

„ Това, което подтиква инфлацията преди всичко явно е че в началото скокът на инфлацията се дължеше на потрес в доставките, потрес на енергийните цени и доста мощни тласъци във фискалната политика. Тази година енергийните носители поевтиняват, цените на храните също, само че има една специфичност, че поевтиняването на цените на едро не се отразява на цените на дребно и може би тук имаме проблем с микроструктурите за продажба на дребно “ , сподели Калин Христов.

„ Заплатите в частния бранш се повишават и защото получават по-високи заплати, работещите могат да си разрешат да взимат заеми и това в допълнение налива вода в мелницата на инфлацията “ , добави той.

Калин Христов даде и своята формулировка за турбуленцията в международната стопанската система.

„ Моята формулировка обгръща няколко фактора. На първо място следим повишени геополитически напрежения, които водят до дезинтеграция на огромната световна търговия, което води до повишение на цените, релокация на производството и опитът за връщането му към Европа и Съединени американски щати, което води още веднъж по повишение на цените и по- висока инфлация в световен мащаб “, изясни подуправителят на Българска народна банка.

Той очерта още като фактори за утежняване на средата застаряващото население, дефицита на работна мощ, освен в Европа, само че и в Съединени американски щати, а и в Китай което пък води до повишени цени на производството , напън за повишаване на заплатите, което на собствен ред също подтиква инфлацията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР