В България има широка мрежа от лечебно-рехабилитационни заведения, разположени в

...
В България има широка мрежа от лечебно-рехабилитационни заведения, разположени в
Коментари Харесай

Все още ли се чудите кой санаториум да посетите? Вижте някои предложения!

В България има необятна мрежа от лечебно-рехабилитационни заведения, ситуирани в региони, богати на естествени лечебни фактори – минерални води, лечебна тиня и подобаващ микроклимат.

Интересен факт: Първият санаториум е основан за лекуване на белодробна туберкулоза в селцето Гьорберсдорф, тогава в Германия (днес Соколовско, Полша). Той е открит от Херман Бремер през 1859 година

Санаториумите са лечебно-профилактични заведения за лекуване най-вече на хронични болести благодарение на естествени естествени условия (климат, минерална вода, лечебна кал), физиотерапевтични средства, диети и специфичен режим.

В взаимозависимост от болесттите, които се лекуват, санаториумите биват от общ или профилиран темперамент. Ако към момента не сте решили кои санаториум да посетите - продължете да четете...

НАРЕЧЕНСКИ БАНИ

Филиалът на СБР се намира в Средните Родопи, в с. Нареченски бани, на 640 m надморска височина, в малко дефиле по течението на р. Асеница, на 41 km южно от гр. Пловдив и на 41 km южно от курорт “Пампорово”. Надморска височина – 670 м.

Минералната вода в Нареченски бани е хипотермална, хидрокарбонатна-натриева, радонова и флуорна, бистра, безцветна, без аромат, приятна и лековита за пиянство.

Показания за лекуване:
Функционални разстройства на нервната система: неврози, неврастения;Сърдечно-съдови болести:хипертонична болест в обезщетено състояние;Ендокринно-обменни болести:диабет; тиреотоксикоза, метаболитен синдром;Хронични невралгии и неврити, посттравматични увреждания на периферната нервна система;Рехабилитация на слединсултни състояния;Рехабилитация на болести опорно-двигателен апарат;Рехабилитация на следфрактурни положения, остеопороза.
Противопоказания:
остри инфекциозни заболявания;остри психологични разстройства.


ПОМОРИЕ

Поморие е един от най-красивите морски градове. Неповторим и прелъстителен, курортен и рехабилитационен център.

Разположен на брега на Черно море,на 20 км. северно от гр. Бургас и на 18 км. от туристическия комплекс “Слънчев бряг”. На 8 км. от града се намира и летище Бургас. Поморие е обвързван посредством автотранспорт с Бургас, Слънчев бряг, Несебър, Варна, София и цялата страна.

Болницата за рехабилитация в гр. Поморие е на 500 м от центъра на града и е най-големия калолечебен център на Балкански полуостров с потенциал 1000 калолечебни процедури дневно. Разположена е на 100 м от морския бряг, на брега на соленото езеро. Чудесното комбиниране на това благосъстояние с морето и модерната лечебна база с висококвалифициран личен състав го прави привлекателно място за лекуване и отдих на хиляди българи и чужденци.

Показания за лекуване:
Заболявания на опорно-двигателния уред: артрози, артрити, положения след контузии и фрактуриЗаболявания на периферната и централната нервна система: неврити, радикулити, дискова болест, парези, детска церебрална парализаЗаболявания на женската полова система: стерилитет, дисменорея, овариална хипофункция, параметритиЗаболявания на мъжката полова система: простатит, олигоспермия, епидидимит, везикулитЗаболявания на кожата: псориазис с псориатичен артрит, трофични кожни язви, склеродермияЗаболявания на дихателната система: бронхити, синуитиПрофилактика: морско-климатичните фактори необятно се употребяват за обща профилактика на дихателни болести, хипертонична болест, закаляване и подсилване на организма.
Противопоказания:
Инфекциозни заболявания;Остър етап на всички заболявания;Заболявания в декомпенсация;Състояние след инфаркт на миокарда до 1 година;Тежки ритъмни нарушения;Хипертонична болест III стадий;Злокачествени и доброкачествени новообразования;Често повтарящи се кръвоизливи;Варици;Психични заболявания;Състояния след байпас и стендиране на съдове;Бременност.



ХИСАРЯ

Филиалът се намира в гр. Хисаря, който е ситуиран в Горнотракийската равнина, на южните скатове на Средна гора и на 40 km северно от гр. Пловдив. Основната база на филиала се намира в централната част на града, с съседен личен парк за отдих. Надморска височина – 365 м.

Минералната вода е едва минерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, леко радонова, леко флуорна,, хипертермална (42.8°), алкална (Ph 8.97). Основното деяние на неповторимата минерална вода на курорта се показва в нейния хипоосмотичен и промивен резултат на тъкани и органи и изразеното диуретично деяние.

Показания за лекуване:
Пикочно-отделителна система: бъбречно-каменна болест, продължителен пиелонефрит, продължителен цистит и уретрит, положение след екстракорпорална литотрипсия, единствен бъбрек, ХБН – начална степен;Сърдечно-съдови, ендокринно-обменни и болести на централната нервна системаДегенеративни, възпалителни и посттравматични болести на опорно-двигателния апаратХраносмилателна система: хронични гастрити и гастродуоденити, функционални болести на стомаха, диспептичен синдром, хронични неспецифични ентероколити, язвена болест;Жлъчно-чернодробни болести: жлъчно-каменна болест, продължителен холецистит, дискинезии, положение след вирусен хепатит;Обменни болести: метаболитен синдром, затлъстяване, диабет, подагра;Опорно-двигателен уред: артро-ревматични заболявания;Неврологични: дископатии, радикулити, полиневрити;Възпалителни и алергични болести на дихателната системаЗаболявания на периферната нервна системаСлединсултни положения.
Противопоказания:
Всички болести в изострен етап, остри инфекциозни болести, бацилоносителство, гнойни процеси във всички органи;Чести и скорошни кръвоизливи от друго естество;Всички форми на неизлекувана туберкулоза;Припадъчни състояния;Тиреотоксикоза.



МОМИН ПРОХОД

Момин проход се намира в южна България на железопътна и шосейна артерия сред град София и град Пловдив, в югозападните разклонения на Средна гора. Филиалът е ситуиран в паркова зона на почти разстояние 300 м. от центъра на град Момин проход и на 3 км. от град Костенец. Надморска височина – 494 м.

Минералната вода е хипертермална – 64оС, едва минерализирана – (0,960 мг./л.), сулфатно – натриева, радонова, леко алкална рН – 7,7, бистра, безцветна, без аромат и с приятна питейно вкусови качества. Крайният резултат от лекуването с минерална вода е противоалергично, противовъзпалително, имунопротективно и общо тонизиращо.

Показания за лекуване:
Заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове: Хронични възпалителни и алергични ларингити, фарингити, синуити, бронхити, бронхиална астма, положение след пневмонии,хроничен ринит, хронична обструктивна белодробна болест, бронхиектазна болест, пневмокониози и др.Заболявания на опорно двигателния уред: – остеоартрози и сродни болести, положения след счупвания лекувани оперативно и консервативно, положения след ендопротезиране, болести на мускули и сухожилия.Kъсни последствия от полиомиелит;Заболявания на централната нeрвна система: ДЦП, остатъчни парези, след апоплексия, травматични повреди на централна нервна система и възпалителни болести на същата.Заболяване на периферната нервна система: невралгия, неврити, радикулити, плексити, компресивни коренчеви синдроми, родова плексусова увреда при деца,мононевропатии, мононеврити, полиневропатии, следтравматични лезии на периферни нерви лекувани оперативно или консервативно.Кожни болести: псориазис в неизострен етап, парапсориазис, невродермит, себорейна екзема, други хронични екземи без гнойни процеси, професионални лекарствени дерматити, начална форма на склеродермия и склеротичен склеродермит, ихтиозис, кератодермия, пруритус, дисхидроза, хронична уртикария.Обща профилактика: подсилване и закаляване на организма, с изключение на в границите на лечебния развой на посочените болести, също и флуорна профилактика на зъбния кариес и на възрастовата остеопороза, както и на процесите на прибързано стареене.
Противопоказания:
Активна белодробна туберколоза или с друга органна локализация;Новообразувания;Остри фебрилни положения с конкретизирана етиология;Обострени етап на хронични заболявания;Напреднал етап на дихателна, сърдечно – съдова, бъбречна и чернодробна недостатъчност;Високо степенна малигнена артериална хипертония;Хронична исхемична болест на сърцето с ритъмни и проводни нарушения;Субакутен етап на миокарден инфаркт и нестабилна стенокардия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР