В България има огромна мрежа от руска агентура. А руснаците

...
В България има огромна мрежа от руска агентура. А руснаците
Коментари Харесай

Андреев: Руснаците работят с партии и хора, за които не може да предположите

В България има голяма мрежа от съветска агентура. А руснаците работят с партии и хора, за които никой не допуска. Това разяснява в предаването „ Здравей, България ” Методи Андреев, някогашен народен представител, член на комисията за надзор на службите и на комисията по досиетата.

Той разяснява последния отчет на ДАНС, информация за който беше публикувана през вчерашния ден. Според отчета България продължава да е обект на систематичен разследващ интерес. Русия употребява агитация и дезинформация, с цел да упражнява въздействието си у нас. През втората половина на предходната година е почнала огромна хибридна акция против разширението на НАТО на изток и разширение на въздействието на Русия измежду други страни, измежду тях и България, са изводите в отчет на ДАНС.

„ Това, което излиза като отчети от ДАНС, ДАР и Военна информация, това са годишните отчети, които службите би трябвало да показват пред Народното събрание. Когато се образува Народното събрание след 2 октомври, евентуално ще ги прегледат депутатите. Такива отчети е имало и преди. Този път, това което излезе в медиите от трите служби, ми прави усещане, че само в ДАР няма упомената Русия като източник на тези хибридни офанзиви и закани. Но по-важното е какво са дали в секретната част ”, разяснява Андреев.

„ Тази работа не е изненада. За всички стана ясно, че Русия не е онази страна - братска страна, която мисли за бъдещето и добруването на Българите и други нации по света. Видя се, че тя демонстрира един диктаторски режим. Тя стартира една нелогична война в самостоятелна Украйна. Виждаме по какъв начин рекетира света и Европа с газа ”, разяснява Андреев.

Той добави, че енергийната самостоятелност на България не е от през вчерашния ден и оня ден. Според него българските служби „ са тежко пробити от съветско въздействие ”.

„ Изгонихме толкоз съветски дипломати. А те в България с кого работиха? С тези 4-5 пенсионери, които ги арестуваха? В България има голяма мрежа от съветска агентура, която е готова преди и след 1989 година Агентурата е икономическа, политическа и за въздействие ”, разяснява Андреев.

„ Агентите за въздействие са ясни – когато ги чуете по какъв начин приказват за „ Турски поток ”, за „ Газпром ”- те са ясни ”, счита някогашният народен представител.

„ Проблемът е кои са сътрудниците за политическо и кои за икономическо въздействие. Това са тежко законспирирани лица. Руснаците работят с партии и хора, за които в никакъв случай не може да предположите, че работят с Русия. Това е по този начин наречената Пета колона ”, разяснява Методи Андреев.

„ Държавна сигурност разви едно оперативно мероприятие „ Възраждане ”. То е доста малко известно. Знам една част от хората, ангажирани в това мероприятие. Вие в никакъв случай не сте ги чували тези хора, като оповестени сътрудници на Държавна сигурност. Една от версиите е, че тези хора с техните архивни документи са изнесени в Русия и те работят скрито за нея. Там има министър председатели от прехода, министри, основни прокурори от прехода ”, сподели Андреев.

Според Илия Налбантов от ДАНС са си свършили работата. „ По-важното е дали тези отчети основават среда в България, тъй че да минимизират въздействието на съветската агентура ”, сподели Налбантов.

„ Тези отчети на процедура работят в тази посока – да се основава среда, в която в българското общество да се генерира непоносимост по отношение на тези, които предават ползите на страната ни ”, сподели Налбантов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР