В България има два обществени разлома и единият е запълнен.

...
В България има два обществени разлома и единият е запълнен.
Коментари Харесай

Иван Костов: Не може битката срещу мафията да спре по средата

В България има два публични разлома и единият е напълнен. Това сподели някогашният министър председател Иван Костов пред Българска национална телевизия. Той добави, че единият разлом е във връзка с Брюксел и Москва, а другият е обвързван с корупцията и правосъдната промяна.

Костов посочи, че над 170 депутати са подкрепили даването на военна помощ за Украйна.

" Това взема решение този въпрос. Големият въпрос в България е изрично решен. Другата бездна обаче стои отворена и все по-дълбока. Всички основни органи остават с несменени управления.

Мафиотска пирамида, настанена в институциите на властта. И не може тази борба да спре по средата. Няма по какъв начин да се продолее тази бездна ", сподели Костов.

Той посочи, че единственото ново, което се предлага на гласоподавателите на идните избори, е обединяването сред " Продължавае смяната " и " Демократична България ". Костов призна, че в тази коалиция има компромис, само че това се случва и е значимо да се изясни за какво се прави този компромис.

Бившият министър председател разяснява войната в Украйна. Той поддържа схващането, че тази война ще продължи дълго.

" И двете сили няма да могат да получат превес, да пробият съществено позициите на съперника и да решат войната в своя изгода. Очертава се една тежка позиционна война. И по-вероятния мир е от вида на този, където конфликтът е тленен. Както да вземем за пример в Израел и Палестина.

Възможно е това да основава доста съществени опасности за нашата страна. Тази война дестабилизира стопанска система и политика. Най-важното за България е да влезе колкото може по-бързо във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция. Да станем доста по-активни в модернизацията на българската войска. Да влезем в Шенген, да въведем еврото. Гърция не беше изобщо подготвена, само че влезе, тъй като има по-големи геополитичекси съображения ", разяснява Костов.

Според него ще има конкуренция за основаване и произвеждане на свръхмодерни оръжия, сходно на Първата международна война.

" Русия няма късмет да завоюва тази война от софтуерна позиция.  Тя остана сама. Извън световната икономииа ", уверен е Костов.

Той посочи, че България не завоюва от това, че не даде безвъвзмездна помощ на Украйна.

" Това не основава огромно доверие в нашата евротлантическа принадлежност. Не сме там, където си имат най-високо доверие ", изясни той.

И добави, че от най-авторитетени места у нас не се формулира ясно позицията на Европейски Съюз и НАТО.

" Войнолюбите сме цялата евроатлантическа общественост в очите на президента Радев. Той приказва като съветски сътрудник на въздействие. Не може съветски сътрудници на въздействие да са непрескъснато по малкия екран и да чакаме българското общество да се ориентира вярно. И в други страни го има това ", сподели още Костов.

За следващ път той съобщи, че няма икономическа рецесия, тъй като има напредък, в това число на самостоятелното ползване.

" Вероятно се е задълбочило неравенството. Малката кошница в действителност е поскъпнала доста - това са храните. Но това не е за политическа корист и мятане на страхове ", сподели Костов.

Той дефинира хвалбите на президента Румен Радев, че неговото служебно държавно управление е овладяло цените на силата като " видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крайници ".

" Цените на силата бяха овладени от мощна полиитка на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Те счупиха тази наклонност на нарстване на цените. Те се пребориха с Путин, не нашето служебно праивтелство.

Нелепо е да се приказва по този начин, смешно е ", съобщи Костов.

И добави, че той персонално е планувал, че Европейски Съюз ще се освободи от съветското енергийно въздействие за 3 години, само че той го е направил единствено за 10 месеца.

" Изумително. Това е необикновено адаптивна стопанска система. Вярно е, че доста хора са потърпевши в резултат на тази маневра. Но огромният проблем е решен, Европейски Съюз не зависи от съветски доставки. Това оръжие беше блокирано единствено за 10 месеца ", изткна Костов.

Той съобщи, че няма по какъв начин България да влезе в Шенген със служби, на които Европейски Съюз няма доверие.

Костов разяснява, че политиката на България във връзка с Република Северна Македония е напълно съобразена с европейските правила и стандарти. Според него София и Скопие са постигнали прогрес, само че когато българите са почнали да вършат свои организации, това се е оказало проблем.

" Видя се, че целият политически хайлайф гледа към Белград. Тези рересии на етническа основа, това в Еворпа е недоустимо. Брутално нарушение на всички правила ", съобщи Костов.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР