В България годишно се раждат около 500 деца с ВСМ

...
В България годишно се раждат около 500 деца с ВСМ
Коментари Харесай

Въпреки недостига на кадри оперираните деца с вродени сърдечни малформации са с 40% повече

В България годишно се раждат към 500 деца с ВСМ - като близо половината от тях се нуждаят от хирургично или интервенционално лекуване, а към 100 от тях са новородени или кърмачета.

В Националната кардиологична болница се намира единствената за страната конструкция по детска кардиология и кардиохирургия, която прави изцяло обгрижване на децата с ВСМ. Независимо от огромните провокации, свързани главно с неналичието на медицински сестри, за миналата година броят на оперираните деца се е нараснал с 40%, незабавна диагностика или лекуване не е отказана на нито едно новородено, бебе или дете. Въведоха се и сполучливо се ползват комплицирани интервенционални процедури. Специалистите вземат участие в интернационалните планове и съпоставят резултатите си с огромните центрове в света.

Целта тази година е в границите на Националния кардиологичен проект да се обезпечи за всяко бебе до 6-месечна възраст ехокардиографско проучване в границите на наложителните профилактични прегледи, заплатени от НЗОК, и да се сътвори " паспорт " за сърдечната малформация на пациентите с ВСМ над 18-годишна възраст, което да е в помощ при посещаване при кардиолог или различен експерт.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР