В България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано

...
В България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано
Коментари Харесай

Велико Желев: България вече не е приоритет за Хидрострой

" В България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано избягаме от България и вършим бизнес другаде, толкоз по-добре. Аз по тази причина отворих офиси в Дубай. Саудитска Арабия, Македония и Румъния. Предпочитам да вземам участие в търгове в Румъния, Македония. Преговаряме да изнесем техниката в чужбина. Ще участваме в някои от поръчките в България, само че за нас тя към този момент не е приоритет. "

Това съобщи пред bTV притежателят на строителната компания " Хидрострой "  Велико Желев. На 6 март основният прокурор Иван Гешев изиска от министрите на районното развиване Иван Шишков и на вътрешните работи Иван Демерджиев цялата налична информация в двете министерства за нередности при строителството на пътищата, в това число на Северната скоростна дъга на София и Автомагистрала " Хемус ". На идващия ден полицията претърси офисите " Хидрострой " и задържа Велико Желев. На 8 март той бе пуснат под гаранция от 20 000 лева

Днес Желев разяснява, че оборотът на компанията през 2020 година е бил 440 млн. лева, а през 2023 година - 120 млн. лева, тъй като Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) не е оповестила нови поръчки за градеж и за главен ремонт на пътища. Желев се надявал да не се стигне до обстановка, в която политиците да посегнат на бизнеса му:

" (В) строителния отрасъл си знаем, че дойдат ли избори, политиците стартират да ругаят и наскърбяват строителите, като ни упрекват, че работим с тези или тези. Ние работим с този кмет, който е определен, с Министерски съвет и Народно заседание, които са определени ".

Собственикът на " Хидрострой " отхвърли обвиняванията, че получените предплатено пари за градежа на два лота от автомагистрала " Хемус " са изнесени в чужбина. По думите му тези 48 млн. лв. са в вложени в планове, които " Хидрострой " е изпълнила. " Авансите не са противозаконна процедура, тя е позната в Европейски Съюз. Не е липсващ нито един лев ", разясни юристът на Желев - Менко Менков, а Желев добави, че с тези пари са били закупени машини, асфалтови и бетонови бази, нужни, за построяването на двата лота.

" Държавата дефинира разпоредбите за градеж на " Хемус ". Тя реши да подписа контракт с държавната " Автомагистрали ", които направиха търг. Ние бяхме поканени да участваме в няколко търга, като задатъци се дадоха на всички компании, спечелили контракти. В случая виновност има страната, тъй като не е подготвила в период нужните документи, с цел да стартира построяването на секторите от " Хемус ", съобщи притежателят на строителната компания.

След инспекция на Северната скоростна дъга районният министър Иван Шишков разгласи, че липсва към 30% от асфалта, който е трябвало да се постави по план. Желев отхвърля тези обвинявания и твърди, че Шишков е " измамен ":

" Мисля, че министър Шишков е правилен човек и е измамен от някого доста грубо. Няма по какъв начин един министър да отиде да вземе една ядка и да каже, че сме крадци. Как може по този начин да обиждаш компании с толкоз опит. Може да има компрометирани сектори, само че по тази причина си носим отговорност с гаранциите ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР