В България беше приет нов Закон за храните, с който

...
В България беше приет нов Закон за храните, с който
Коментари Харесай

Държавата забрани онлайн търговията с бебешки и детски храни. Как, защо и докога?

В България беше признат нов Закон за храните, с който от началото на месец юни тази година се не разрешава онлайн търговията на бебешки и детски храни като да вземем за пример пюрета и приспособени млека. Забраната пристигна изведнъж - за нея не бяха предизвестени нито търговците, нито потребителите. В допълнение - от сектора настояват, че влязлата в действие от 3 юни наредба не е обсъждана публично и с бизнеса. За приемането на възбраната, която на процедура облагодетелства физическите магазини, аптеките и дрогериите, в които се продават такива храни, не са оповестени и публични претекстове.

Проверка на mediapool демонстрира, че от всички налични все още обществени документи по процедурата по приемане на възбраната не излиза наяве нито по какъв начин текстът се е промъкнал до гласоподаване, нито кой е предложил въпросната точка в текста. Въпросът не е обсъждан също по този начин в отрасловата парламентарна комисия - тази по земеделието, както и в пленарна зала.

За възбраната стана ясно от известия до потребителите на онлайн магазини, занимаващи се с сходна активност. Един от тези онлайн магазини е Baby.bg. От компанията " разтревожено уведомяват " потребителите си на 16 юни с пост във Фейсбук, че " страната не разрешава онлайн търговията на млеката за кърмачета, преходните млека и млеката за дребни деца, както и храни за специфични медицински цели ". А това значи, че родителите към този момент няма да могат да купуват тези храни с " един клик ", което е в пъти по-лесно и комфортно за потребителите. Нещо повече - родители изясняват, че продуктите в онлайн магазините са по-евтини и налични.

Трябва да се означи и че възбраната идва тъкмо в миг, в който онлайн пазара на артикули се предлага и толерира по целия свят поради въведените ограничаващи ограничения за обществено разграничаване, целящи прекъсване разпространяването на новия ковид. Нещо повече - възбраната идва в същия миг, в който депутатите одобриха дефинитивно ставката по Данък добавена стойност за детските храни и памперси да бъде понижена на 9% до края на 2021 година.

И както излиза наяве от инспекция на уеб страницата на Baby.bg, интернет магазинът към този момент публично не предлага храните - те са отстранени като секция от менюто на уеб страницата на компанията. Става въпрос гама от към 200 продукта/артикула.

Тежката дума на закона и гледната точка на бизнеса

" Чл. 63. (1) Храните може да се търгуват от разстояние, като се изключи храните за кърмачета и дребни деца (до 3-годишна възраст) и храните за специфични медицински цели. " Забраната за онлайн търговия на бебешки и детски храни идва с посочения член 63. Тук обаче прави усещане и друго - " търгуване от разстояние ". Всяка покупка онлайн съставлява търговия от разстояние. Дотук добре. Според сектора обаче това определение е извънредно неразбираемо. Всички знаят, че се има поради точно търговия онлайн, само че посочено по този метод, това може да провокира комплициране. Например не разрешава ли се продаването на храна от детските кухни в страната. Макар и кухните да нямат статут на онлайн магазин, тъй като поръчките се вършат през телефон, тяхната активност също може да бъде причислена като " търгуване от разстояние " - родителите поръчват храната по телефона, като тя или се доставя до врата на жилищата им, или се приема от пунктове в градовете в страната.

Екипът на money.bg се свърза с някои от най-големите детски кухни в страната. Оказва се, че тяхната активност не е възпрепятствана от новия текст и те не престават да работят. Собственици и шефове на такива обекти разясниха, че става въпрос единствено за онлайн търговията. Идеята на закона е да се ограничи активността на онлайн магазините, които не са регистрирани в съответните институции и които могат да популяризират храни, които не са подложени на надзор от страната.

Свързахме се с шефа на детската кухня " Хер Бебе " Даниел Йорданов. Той разяснява:

" Основното на закона в действителност е да се оповестят всичките юридически и физически лица, които се занимават с произвеждане и търговия на детски храни, тъй като към този миг имаше доста прекупвачи по веригата, които не бяха регистрирани към Агенцията по храните и тя не можеше да реализира надзор. Същите са записани под термина " бизнес оператори "... Представете си да си купите артикул онлайн, с който да си натровите детето. После ще желаете противоположна връзка или да напишете сигнал, само че сигналът ще отиде на никое място, тъй като юридическото лице, което ви го е продало или е уебсайт менте, или не е записано на никое място и продуктите му не са подложени на надзор. "

Представители на други детски кухни, които пожелаха да не бъдат назовавани, също обясниха, че техните храни се следват прецизно от органите - от самите артикули, доставката им, процеса по подготвяне, последвалото пакетиране и доставката. " Предвид това, ние отговаряме на всички разпореждания и не виждам за какво нашата активност може да бъде спирана. Ако попадахме в тази рубрика, то ние трябваше да получим съобщение от Агенцията по храните, че нашата активност би трябвало да бъде прекъсната. Всъщност ние към този момент бяхме обект на инспекции в интервала, откогато законът към този момент беше в действие, и за това не е ставало въпрос ", разяснява лицето.

Това обаче не се отнася за онлайн магазините като Baby.bg. Свързахме се със притежателя и шеф на компанията Илиян Илков. Той също споделя, че в интернет има търговци, които не са регистрирани и не подлежат на надзор. " Може би поправката в закона е обвързвана с потребността от някаква гаранция за това клиентът какъв артикул ще получи - дали ще е в период на валидност, дали ще е добре опакован. Тоест когато няма опция да види продукта онлайн и да си го купи от физическия магазин, това носи известни опасности. Обаче за тази цел има други закони и механизми за отбрана на потребителите. Те могат при всички случаи да предявят претенция, както и да върнат в 14-дневен период по закон продукта, закупен онлайн. Отделно Българската организация по сигурност на храните прави надзор върху хранилища, доставки и по този начин нататък. Всеки, който търгува с храни, е регистриран в БАБХ и върху тази активност се реализира надзор. " По думите му сходни ограничения би трябвало да се подхващат в закон, който да урежда онлайн търговията, а не самите хранителни артикули.

Илков добави, че и бизнеса му, и потребителите на неговия магазин са обезпокоени от това решение и не намират аргумент в него. " Предполагам, че са се пробвали да създадат по-добра отбрана за тази уязвима част от обществото - майките с дребни деца и бременните дами - само че той би трябвало да се уточни и да се намира метод по какъв начин той да не пречи на изрядните онлайн търговци. "

По пътя на закона

В признатия нов Закон за храните би трябвало да обърнем внимание на член 63, където е посочено:

" Чл. 63. (1) Храните може да се търгуват от разстояние, като се изключи храните за кърмачета и дребни деца и храните за специфични медицински цели.

(2) Храните, които се търгуват от разстояние, би трябвало да:

1. са създадени и/или дистрибутирани в сходство с условията на закона в регистрирани или утвърдени по реда на член 26 или 31 обекти, в обекти, регистрирани или утвърдени от способен орган на друга страна членка, или да са въведени на територията на Европейския съюз при съблюдаване на условията на глава шеста;

2. са етикетирани според условията на член 17 и характерните условия към съответните групи храни;

3. се транспортират при съблюдаване на наредбите на раздел III от тази глава. "

Горепосоченият и към този момент признат от законодателите текст се оказва изменен от предложенията, записани в член 63 от първичния вид на текстовете, импортирани от Министерски съвет през месец септември 2017 година.

Ето какво гласят първичните оферти за промени в Закона за храните от преди близо 3 години:

" Чл. 63. Храните, които се търгуват от разстояние, би трябвало да:

1. са създадени и дистрибутирани в сходство с условията на закона в регистрирани или утвърдени по реда на член 26 или 31 обекти, в обекти, регистрирани или утвърдени от способен орган на друга страна членка, или да са въведени при съблюдаване на условията на глава шеста;

2. са етикетирани според условията на член 19 и характерните условия към съответните групи храни;

3. се транспортират при съблюдаване на наредбите на раздел III. "

Проверка на mediapool установи, че публично предложение за смяна на текста не е постъпвало от депутатите в регламентирания за това период, който е изминал на 23 ноември 2017 година.

Междувременно прави усещане и че в отчета от второто гласоподаване в отрасловата парламентарна комисия, обсъждан през месец май тази година, текстът към този момент е изменен. Това е станало по предложение на работната група, разглеждала текстовете, преди гласуването в комисията. Както към този момент стана ясно публични претекстове за тази смяна няма.

По принцип съвещанията, разискванията и решенията на работните групи не са обществени и стенограмите и другите документи от срещите им не се афишират. Следователно и да желаеме да разберем по какъв начин тъкмо се е стигнало до смяната на текстовете, това няма по какъв начин да се случи. Липсват и публични мнения с искане за смяна на първичните оферти, импортирани от държавното управление. В допълнение - тъкмо този текст не е обсъждан в парламентарната комисия по земеделие преди гласуването и не е признат независимо, а вкупом с още 50 члена от закона с обяснението, че се гласоподават първичните текстове на Министерски съвет. А както към този момент стана ясно, текстовете не са първичните, те са изменени.

Кога ще отпадне възбраната?

Може би най-важният въпрос в този момент е по кое време противоречивият текст ще бъде анулиран, тъй че интернет търговците да могат да възобновят активността си. Пред mediapool Светла Бъчварова от Българска социалистическа партия, която е зам.-председател на комисията по земеделие, разяснява, че текстовете са били изменени точно от работната група. Тя изяснява, че от Министерството на земеделието са желали да има специфичен режим и по-строги правила за надзор на храните за кърмачета и деца.

Според депутата към този момент има сигнали и за други проблематични текстове от новия Закон за храните и евентуално скоро той още веднъж ще бъде отворен за промени. Преди това да стане обаче, има и друга вяра за онлайн търговците на бебешки и детски храни. По думите на Бъчварова възбраната може скоро да отпадне, тъй като текстът, който я вкарва, може да бъде изменен с корекция в Закона за отбрана на растенията. Същият беше признат през днешния ден на първо четен от Народното събрание. Възможно е преди второто и финално разглеждане на закона, да бъде прокарана корекция, която да отстрани възбраната. Следователно анулацията на възбраната може да бъде реалност към началото на месец юли.

Източници на money.bg, които са добре осведомени с новите текстове, също допускат, че текстът скоро ще отпадне поради доста неясноти, в това число въпросното " търгуване от разстояние ". " Това ще бъде анулирано. Няма по какъв начин да не можеш да си поръчваш подобен вид храна от комерсиалната мрежа, само че това ще стане, откакто тези, които не са в ред, се поправят, с цел да има цялостен надзор и проследимост ", уточни шефът на детската кухня " Хер Бебе " Даниел Йорданов.

Всъщност в закона е посочено, че ще има и 3-месечен гратисен интервал, в който търговците да преструктурират активността си, тъй че тя да дава отговор на новите разпореждания. Вероятно е рухването на възбраната да стане факт, преди приключването на този период.

Илиян Илков от Baby.bg, където към този момент не се оферират бебешки храни, изяснява, че компанията му е решила да спре продажбата незабавно след излизането на възбраната. По думите му би трябвало да се търси генерално решение на казуса, а гратисният интервал не е такова.

А в този момент, благи родители, остава да чакаме...
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР