В автономния испански район Каталуня започна гласуване в референдум за

...
В автономния испански район Каталуня започна гласуване в референдум за
Коментари Харесай

Каталуня гласува в референдум за независимост, забранен от Испания

В самостоятелния испански регион Каталуня стартира гласоподаване в референдум за самостоятелност, който опонира на Конституцията на Испания, неразрешен е от съда и управляващите в Мадрид и не е приет от никоя друга страна.

Вотът хвърли страната в най-тежката конституционна рецесия от десетилетия насам, увеличи напрежението и заплахата от улични конфликти и слага на тестване връзките сред Мадрид и Барселона. Това е тест и за умеенето на премиера Мариано Рахой да предотврати нарушаването на закона без да раздуха още повече сепаратистични пристрастености.

В самата Каталуня, даваща към 19% от Брутният вътрешен продукт на страната, царува разединение, защото утвърждението за обособяване в самостоятелна страна е на едно от най-ниските равнища от години насам - към 41% са " за ", до момента в който съвсем 52% са " срещу ".

Хиляди служители на реда и елементи на вътрешни войски са ситуирани в Барселона и на три наети круизни кораба в пристанището, само че сутринта няма признаци националната или каталунската полиция да са блокирали изборни секции. На някои места самите гласоподаватели блокираха вратите в очакване органите на реда да опитат да завладяват пространствата.

Организаторите приканиха гласоподавателите да се явят всеобщо пред секциите часове преди предстоящото за 9 часа локално време (10 часа българско) начало на изборния ден. Така те се надяват още в 7:30 да показват в дъждовния ден, че каталунците желаят да се произнесат още веднъж по въпроса.

Централните управляващи в Мадрид в никакъв случай преди не са ползвали толкоз твърди дейности, а министър председателят Рахой пропусна срещата на водачите на Европейски Съюз в Талин, с цел да е в страната си при положение на рецесия. В последните дни полицията арестува каталунски чиновници, в това число министри на локалното държавно управление, иззе пропагандни материали, запечата над половината от 2300 учебни заведения, където щеше да се гласоподава и завладя връзките на държавното управление.

Организаторите не се отхвърлиха, а последователи на самостоятелна Каталуня окупираха учебни заведения и спяха в тях в опит да попречат на полицията да ги превземе. Други препречиха с трактори входовете към учебните заведения или демонтираха металните порти на входа, с цел да не може да бъдат заключени. Половин час пред иначалото на гласуването уредниците оповестиха, че всяко помещение в региона може да се употребява като изборна секция.

Премиерът на Каталуня Карлес Пуигдемонт твърдеше, че в случай че каталунците гласоподават с " да ", ще прогласи самостоятелност в идващите 48 часа. Но по-късно и той призна, че Мадрид най-вероятно ще провали вота.

Стотици хиляди съперници на референдума стачкуваха както в Мадрид, по този начин и в Барселона. Въпреки, че малцинството интервюирани от социолозите поддържат самостоятелност, болшинството каталунци желаят да има всенародно допитване измежду 7.5 млн. поданици на провинцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР