В австрийския град Залцбург тази вечер започна неформалната среща на

...
В австрийския град Залцбург тази вечер започна неформалната среща на
Коментари Харесай

В Залцбург започна неформалната среща на лидерите от ЕС

В австрийския град Залцбург довечера стартира неофициалната среща на водачите от Европейския съюз, отдадена на миграцията, сигурността и Брекзит. Австрия, която е ръководител на Съвета на Европейски Съюз, се надява да реализира прогрес във връзка с оправянето с незаконната миграция към Европа - тематика, по която страните-членки са на разнообразни позиции. Българският министър председател Бойко Борисов също взе участие в срещата.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция
Миграцията и Брекзит - това бяха двете съществени тематики на вечерята, с която се откри неофициалната среща на върха в австрийския град Залцбург. Напрежението сред държавите-членки за това по какъв начин Европейски Съюз да се оправи с незаконната миграция продължава да пораства. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи преди срещата, че до момента в който някои страни желаят да разрешат рецесията, а други - просто да я употребяват, общо решение няма има. С интерес се чакат изказванията на примиерите на Италия и Унгария Джузепе Конте и Виктор Орбан, които са твърдо срещу приемането на мигранти.


Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет: Тази вечер ще прикани водачите да спрем с взаимните обвинявания по тематиката миграция. Въпреки нападателните думи, нещата вървят в вярната посока. Най- към този момент, поради фокусирането върху контрола на външните граници и съдействието с трети страни, които понижиха броя на незаконните мигранти от близо 2 милиона през 2015 до по-малко от 100 000 тази година или по-малко отпреди миграционната рецесия. Вместо да извличаме политически изгоди от обстановката, да се съсредоточим върху работещите решения и да продължим с тях.  ​Тереза Мей прикани евролидерите да нагодят позициите си за Брекзит ​Тереза Мей прикани евролидерите да нагодят позициите си за Брекзит
Британският министър председател Тереза Мей прикани през днешния ден водачите на Европейски Съюз да вземат образец от нея и да нагодят позициите си в договарянията за Брекзит по този начин, че да пост...

Във вечерята довечера взе участие и английският министър председател Тереза Мей. И в Брюксел, и в Лондон порастват опасенията, че договарянията за Брекзит може да завършат без договорка. Затова се чака европейските водачи да се спогодят за свикването на изключителна среща на върха за Брекзит през ноември в Брюксел.


Себастиян Курц, министър-председател на Австрия: " Ако желаеме да реализираме договорка и двете страни би трябвало да създадем взаимни отстъпки. Мисля, че Мишел Барние и всички ние от 27-те страни желаеме да създадем всичко допустимо, с цел да избегнем корав Брекзит, подготвени сме на взаимни отстъпки, само че чакаме същото и от Англия ".
Утре тематиката за Брекзит още веднъж ще бъде в дневния ред. Очаква се да бъдат разисквани и предложенията на Европейската комисия за подсилване на сигурността по външните граници на Европейски Съюз, както и задълбочаването на съдействието с страните от Северна Африка.
 Среща на европейските водачи за миграцията в Залцбург Среща на европейските водачи за миграцията в Залцбург
Миграцията е главната тематика, която водачите от Европейския съюз ще разискват в Залцбург през днешния ден и на следващия ден. Неформалната среща на върха стартира довечера в а...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР