В Австралия продължават да бушуват близо 200 горски пожара. Опустошени

...
В Австралия продължават да бушуват близо 200 горски пожара. Опустошени
Коментари Харесай

Оцелелите животни в Австралия - пострадали или заплашени от гладна смърт

В Австралия не престават да бушуват близо 200 горски пожара. Опустошени са към този момент 6 милиона хектара - повърхност, по-голяма от територията на Нидерландия. Досега починаха минимум 24 души. Само в щата Виктория за изчезнали се водят седем души.

От пожарите пострадаха освен хора, само че и безброй животни. На остров Кенгуру, който е обичана туристическа дестинация, към този момент са починали десетки хиляди коали. Пожарите са умъртвили най-малко половината от живеещите там към 50 000 коали, съобщи за организация Франс прес шефът на тамошния зоорезерват Сам Мичъл. Коалите са неповторим скотски тип, който се въди единствено в Австралия, а популацията им на остров Кенгуру е от изключителна значимост за оцеляването на целия тип. Защото само там коалите не са застрашени от една рискова инфекциозна болест.

Мичъл споделя още, че доста от оживелите животни са тежко потърпевши от пожарите. Други пък са застрашени от гладна гибел, тъй като пожарите са унищожили техните ареали на прехранване. Според оценките на експерти, в Австралия към този момент са починали десетки милиони животни.

Въпреки частичните превалявания, ситуацията си остава трагично. Заради пушека и замърсяването на въздуха в столицата Канбера бяха затворени редица магазини и публични здания. Отменени бяха самолетни полети, а защитните санитарни маски към този момент са дефицитна стока. Премиерът Скот Морисън заяви, че ще активизира 3 000 запасняци от въоръжените сили. Правителството даде обещание да отпусне към 1,3 милиарда евро за възобновяване на засегнатите райони. Според актуалните оценки, в Австралия към този момент са изгорели най-малко 2 000 къщи.

Подкрепа идва и от чужбина. Финансовите помощи от целия свят възлизат към този момент на повече от 15 милиона евро. Тези пари се влагат най-много за укрепване на противопожарните служби. По към 300 000 евро подариха американската поп-звезда Пинк и фамозната холивудска актриса Никол Кидман.

Британската кралица: " Дълбоко съм покрусена "

Британската кралица Елизабет Втора, която по конституция е и държавен глава на Австралия, също даде израз на своя шок: „ Дълбоко съм покрусена от информациите за продължаващите горски пожари и унищожителните последици от тях ". Кралицата категорично благодари на всички участници в битката против пожарите, които рискуват живота си в борбата против пламъците. Внукът на кралицата принц Хари и неговата брачна половинка Меган също огласиха своето състрадание към австралийците и приканиха да се събират помощи. Според тях, сегашната злополука би трябвало да се проучва в един световен естествен подтекст. В кадър дружно с една снимка, която демонстрира австралийски пожарникар, прегърнал избавена коала, те напомнят за пожарите в Калифорния и в Африка и за съсипването на Амазонската джунгла.

Лекото захлаждане в Австралия дава обещание глътка въздух за хората. През идните дни се чакат и леки превалявания по крайбрежието. Според управляващите обаче, това надали ще бъде задоволително, с цел да се овладеят пожарите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР